Zašto uključujemo “avionski režim”?

07/06/2018 14:04

Zašto uključujemo “avionski režim”?

U toku ukrcavanja u avion, pre leta, preporučuje se prebacivanje na “avionski režim”, kako bi se izbeglo ometanje signala, koje mobilni telefon može da prouzrokuje.

O čemu se zapravo radi i kako funkcioniše ovaj režim?

Isključite mobilne telefone

Naime, pre uzletanja, ukoliko do tada niste prebacili vaš uređaj na ovaj režim, stjuardesa će vas ljubazno zamoliti da to učinite, odnosno da ga isključite.

Ono što nije dokazano, bar ne još, jeste na koji način signal mobilnog telefona može da utiče na navigaciju aviona i da li je do sada zabeležen sličan slučaj.

Iz američkog Udruženja pilota navode da portabl elektronski uređaji zrače i da su napravljeni tako da primaju signale koji mogu uticati na brojne antene na modernim putničkim avionima. U pitanju su antene koje šalju signale uređajima poput autopilota i instrumentima u kokpitu.

Ovakav vid ometanja može biti vrlo rizičan, pogotovo u fazama leta kao što su faza uzletanja ili faza sletanja.

Mnogi putnici često izignorišu ovakve molbe osoblja, pa tako danas moderni avioni imaju posebne odašiljače za mobilne telefone. Putnici mogu da telefoniraju i da šalju poruke. Avionske kompanije danas nude i Wi-Fi mrežu, pa i opciju koja im omogućava komunikaciju i surfovanje na internetu u toku leta.

Uređaji poput laptopa, pejsmejkera i ostali električni uređaji, mogu slobodno da se koriste na visinama iznad 3.000 metara, jer ne ometaju rad sistema koji kontrolišu letove.

07/06/2018 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments