Zašto Britanci stalno pričaju o vremenu?

08/10/2015 11:32

Zašto Britanci stalno pričaju o vremenu?

Jedna od prvih asocijacija, kada je reč o Velikoj Britaniji i Britancima je vreme, odnosno promenljive vremenske prilike. Često ih zamišljamo kako sa sobom uvek nose kišobran.

Međutim, nije slučajno što je to jedna od prvih asocijacija koje se mogu dovesti u vezu sa Britancima. Naime, poznato je da i oni sami često pričaju o vremenu i da je to jedna od najučestalijih tema svakodnevnih razgovora.

Da li je ovo stereotip ili istina? Kako ovo pitanje interesuje mnoge koji ne žive u Velikoj Britaniji, urađeno istraživanje na tu temu.

baba-i-deda-britanciU istraživanje je uključeno 2.000 odraslih Britanaca. Oni su dali iskren odgovor na pitanje – koliko često, u kojim prilikama i sa kim pričaju o vremenu?

Na osnovu ovih podataka došlo se do zaključka da Britanci čak tri puta dnevni pričaju o vremenu, a razgovori na ovu temu u proseku traju oko tri minuta.

Ako se uzme ovakav podatak, dolazi se do toga da Britanci o vremenu pričaju devet minuta dnevno, odnosno sat vremena u toku svake nedelje – u proseku.

Osim što među sobom pričaju o kiši, temperaturi, vetru, suncu – Britanci pišu i komentare na društvenim mrežema o vremenu, pa tako svaki Britanac napiše bar jedan komentar nedeljno koji je “inspirisan” vremenom.

Pored toga, 11 minuta u toku nedelje prosečan Britanac provede proveravajući vremensku prognozu na nekom sajtu, televizijskom programu ili aplikaciji za pametne telefone.

Kako su poznati i po tome što su veoma učtivi, Britanci priznaju da je vreme kao tema za razgovor veoma pogodna pogotovo ako razgovaraju sa nepoznatom osobom ili jednostavno razgovor sa nekom osobom odjednom zamre – vreme može popraviti tu neugodnu situaciju.

Prema rečima Britanaca, vreme je česta tema jer je za njih ono jako bitno zbog toga što je promenljivo, često nepredvidivo, a u velikoj meri utiče na aktivnosti i raspoloženje pojedinaca.

S obzirom da zbog svega ovog vreme “muči” veliku većinu stanovnika Velike Britanije, svi su zainteresovani za razgovor baš o tome, kako bi se međusovno izjadali ili kako bi saznali možda neku veoma bitnu informaciju o vremenu.

Kada je vreme tema razgovora, Britanci najčešće pričaju o hladnoći, pa o kiši, zatim o vetru i na kraju i o vrućini, o kojoj najmanje pričaju.

Osim ovakvog načina da se o vremenu priča, Britanci vole da pričaju i o dnenvim vremenskim prognozama, odnosno o tome koliko su tačne, tj. netačne.

Čak 7 od 10 Britanaca će odmah nakon buđenja ujutru proveriti kakvo ga vreme očekuje u toku dana tako što će pogledati kroz prozor i posegnuti za svojim najpouzdanijim izvorom vremenske prognoze.

08/10/2015 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments