Na današnji dan preminuo Džejms Džojs

13/01/2017 09:30

Na današnji dan preminuo Džejms Džojs

Na današnji dan, 13. januara 1941. godine, u Cirihu je preminuo irski pisac modernizma, poznat po složenom stilu pisanja, Džejms Džojs.

Rođen je 2. februara 1882. godine u Dablinu, kao najstarije od ukupno desetoro dece Džona i Meri Džojs. Njegov otac bio je pevač – jedan od najboljih tenora u Irskoj, ali je ipak bio nestabilnog karaktera, zbog čega je, pre svega finansijski, trpela cela porodica.

Još u ranom detinjstvu Džejms je pokaziovao svoj talenat za pisanje, kao i izražen intelekt. Obrazovanje je započeo u Jezuitskoj školi, nakon čega je završio i fakultet u Dablinu, gde je učio moderne jezike.

Nakon ovih studija, upisao je i medicinu u Parizu, ali je ubrzo nakon upisivanja morao da se vrati kući, jer je njegova majka u tom periodu bila veoma bolesna, a preminula je 1903. godine.

Već naredne godine Džejms je upoznao svoju buduću ženu – Noru Barnakl, sa kojom je u početku živeo u Hrvatskoj, a zatim u Italiji, gde je držao privatne časove engleskog jezika, a učio italijanski. Za života govorio je 17 različitih jezika.

Njegovo najpoznatije delo je “Uliks”, napisano na 700 strana u kom je Džejms opisao jedan dablinski dan svog junaka. Pored ovog dela napisao je i romane – “Portret umetnika u mladosti”, “Fineganovo bdenje”; pesme – “Kamerna muzika”; pripovedke – “Dablinci”; drama – “Izgnanici”.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najvećih pisaca 20. veka – Džejmsa Džojsa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

13/01/2017 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments