Na današnji dan preminuo Nikola Kopernik

24/05/2017 09:29

Na današnji dan preminuo Nikola Kopernik

Na današnji dan, 24. maja 1543. godine, preminuo je astronom, matematičar, pravnik, lekar i ekonomista, naučnik koji je formulisao heliocentrični sistem svemirskih tela – Nikola Kopernik.

Rođen je 19. februara 1473. godine u Poljskoj u porodici koja se bavila prodajom bakra, kao najmlađi od četvoro dece.

Sa 18 godina upisao je Univerzitet u Krakovu, gde je učio slikanje i matematiku, a ubrzo je razvio interesovanje za galaksiju i zvezde, iako tada još nije ni čuo za astronomiju kao nauku.

Nakon studija ujak ga je postavio za sveštenika u Torunju, iako zvanično nije bio sveštenik. Na ovaj način se izdržavao i na ovom položaju ostao do kraja života.

Ipak, upisao je crkveno pravo u Bolonji, nakon čega je studirao i medicinu u Padovi, a u slobodno vreme izučavao je astronoiju. Nakon studiranja živeo je neko vreme u Poljskoj, da vi se perselio u Frombork, gde je ostao kao sveštenik do kraja života, a na jednoj od kula tvrđave u okruženju crkve napravio je svoj observatorijum.

Još za vreme studija razvio je model heliocentričnog planetarnog sistema, gde je u centar sistema umesto Zemlje, kako se do tada verovalo, postavio Sunce. Ova teorija smatrana je revolucionarnom, ali je bila i brzo odbačena.

Osim ovoga, Kopernik je otkrio i da se Zemlja okreće ne samo oko Sunca, nego i oko svoje ose. Njegov rad je izazvao burne reakcije javnosti, ali je u naučnim krugovima posle nekog vremena bio prihvaćen.

Više o životu i otkrićima Nikole Kopernika pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

24/05/2017 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments