Za šta je zdrava vožnja bicikla?

23/05/2022 15:01

Za šta je zdrava vožnja bicikla?

Proleće je u toku, a ako izuzmemo nekoliko dana promenljivog vremena uz kišu koja su iza nas, vreme je da počnemo da govorimo o fizičkim aktivnostima koje su idealne za naše telo, um i organizam u celosti. 

Nije džabe verovanje da sa prolećem počinjemo i mi nešto novo. Neko će pokrenuti novi posao, uraditi nešto po pitanju fizičkog izgleda, prekinuti neku staru naviku, pa pokrenuti novu, a neko će nabaviti bicikl i krenuti u akciju. 

Zašto je bicikl prava sprava za svakoga?

Bicikl je počeo da se koristi u 19. veku u Evropi, a do ranog 21. veka proizvedeno je više od jedne milijarde ovog prevoznog sredstva. Ono je od prvog modela usavršavano, i danas može da se nabavi bicikl koji služi svakome, ali i onima kojima je to profesionalna aktivnost koju praktikuju.

Tada, kada se krenulo sa idejom konstruisanja bicikla, on je bio od drveta i vozio se tako što se odgurne nogama kao trotinet.

Bicikl je, pored spomenute profesionalne uptrebe, danas namenjen i za rekreativne i svakodnevne potrebe, a isto tako postoje i oni adaptirani za najmlađe koji tek otkrivaju ovu spravu. 

Vremenom, kako su tehnika i tehnologija napredovale, kako su se razvijale potrebe i različiti afiniteti potrošača, tako je došlo do proizvodnje električnog bicikla, koji ima bateriju, a pomaže vozaču prilikom dugih vožnji. Ovo je važno, jer postoje oni koji voze samo i isključivo bicikl i ono im je prevozno sredstvo od kuće do posla, i obrnuto.

U Vojvodini se danas učestalo vozi bicikl, a tome doprinose pretežno ravničarski predeli. Isto je i u Holandiji, recimo. Negde je kultura vožnje bicikla povezana sa standardom zemlje, gde je svest o tome razvijena u zemljama zapadne Evrope. 

Vožnja bicikla oblikuje telo

Prilikom vožnje bicikla rade najviše noge, to je jasno, ali ono oblikuje celo telo. Ova popularna aktivnost jača srce, snižava pritisak, troši energiju, sagoreva višak masti, aktivira bedra, zadnjicu, stomak, a utiče pozitivno i na smanjenje stresa i napetosti.

Najbolje je voziti bicikl 30 minuta, gde se podrazumeva da se aktivna vožnja održava čitavih 20 minuta, dok se za ubrzavanje metabolizma i sagorevanja masnoća preporučuje vožnja i do 50 minuta dnevno. 

Pre početka vožnje, podesite sve kako leđa ne bi bila kriva, a sve vreme uz sebe imajte tečnost koja će pomoći da izdržite fizičku aktivnost, što je obavezno pogotovo leti. 

Za kraj, evo jedne zanimljivosti koja će sigurno da vas podstakne da već sutra krenete u ovu avanturu. 

Naime, vožnja biciklom produžava životni vek, što je potvrdio Kraljevski univerzitet u Londonu. Upoređeno je preko 2400 jednojajčanih blizanaca i došlo se do rezultata da oni koji voze bicikl oko 45 minuta nedeljno biološki su mlađi čitavih devet godina, bez obzira na druge uticaje.

23/05/2022 15:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments