Na današnji dan rođen Džordž Orvel

25/06/2017 09:42

Na današnji dan rođen Džordž Orvel

Na današnji dan, 25. juna 1903. godine, rođen je pisac Erik Artur Bler, poznatiji pod pseudonimom Džordž Orvel.

Erik je svoje prve dane proveo u Indiji, jer je njegov otac bio britanski vojnik koji je tada bio tamo stacioniran. Često su se selili, pa je tako ubrzo sa majkom i sestrom počeo da živi u Engleskoj.dzordz-orvel-lice

Rano detinjstvo proveo je najčešće bez oca, a i kada je njegov otac presto da služi vojsci, nisu uspeli da uspostave neku dublju vezu.

Erik je bio veoma čudno i povučeno dete. U jednoj njegovoj biografiji stoji da je prva reč koju je izgovorio bila zverski.

Sa pisanjem je počeo veoma rano, pa je tako već sa četiri godine napisao svoju prvu pesmu, dok je njegov rad prvi put bio objavljen u novinama kada je imao 11 godina.

Nakon boravka u internatu radi školovanja, Erik je imao priliku da oseti razlike u klasama, jer su se profesori ophodili drugačije prema dečacima koji su bogati i prema onima koji nisu. Upravo je ovo bila tema mnogih njegovih kasnijih radova, kao što je “Životinjska farma”. Ovu knjigu je objavio 1945. godine, a nakon toga stekao je svetsku slavu.

Početak njegove karijere kao pisca bio je izuzetno težak, ali Erik nije odustajao. Kako bi se izdražvao dok piše, radio je svakakve poslove. Ovakav način života inspirisao ga je da napiše delo “Niko i ništa u Londonu i Parizu”, koje je objavljeno 1933. godine. Upravo je ovo knjiga koju je po prvi put potpisao svojim pseudonimom – Džordž Orvel. Nije hteo da se potpiše svojim imenom kako ne bi doveo u neprijatnost svoju porodicu i osramotio je.

Naredna knjiga, koju je napisao samo godinu dana kasnije, bila je “Burmanski dani”, gde je opisao svoje iskustvo u britanskoj koloniji. Kroz ovu knjigu dao je realnu sliku kolonijalizma.

Pored karijere pisca, Džordž Orvel je 1941. godine radio i kao producent i novinar Bi-Bi-Si-ja.

Među najpoznatijim delima Džordža Orvela su romani “Životinjska farma”, “1984”, “Burmanski dani”, “Niko i nipta u Parizu i Londonu”, eseji “U kitu”, “Lov na slona”, “Engleska, vaša Engleska”, kao i knjiga o Španskom građanskom ratu “Kataloniji s ljubavlju”.

Više o životu i stvaralaštvu Džordža Orvela pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

25/06/2017 09:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments