Da li je Tviter prevaziđena društvena mreža?

13/04/2020 11:37

Da li je Tviter prevaziđena društvena mreža?

Niste registrovani na Tviteru, a čujete da se tamo dešava „svašta“. Različite prozivke, opaske, demanti i komentari na svakodnevne situacije privlače i dalje pažnju, kako onih koji su svakodnevni korisnici te mreže, tako i onih van nje. 

Čini se da je Tviter prevashodno postao „političko ratište“, pa se neki pitaju šta bi tražili tu i zašto bi svoj posao pokušali da prebace i na ovaj kanal komunikacije.

Naime, polovinom prošle godine, kompanija Tviter saopštila je da će sakriti postove svetskih lidera i političara koji krše njihova pravila, ali da će ostati vidljivi samo oni „u javnom interesu”, što su oni procenili, a pre samo nekoliko dana u javnost je dospela informacija da je ista kompanija uklonila više od 43 miliona tvitova objavljenih sa naloga u Srbiji.

Srbija se tako našla u grupi sa još četiri države (Egipat, Honduras, Indonezija, Saudijska Arabija) u kojima je Tviter evidentirao kršenja pravila i uklonio naloge (Radio Slobodna Evropa).

Podsećamo, u septembru 2017. kompanija je na kratko ukinula nalog američkog predsednika Donalda Trampa, pa ih je naknadno ostavila, iako su bili sporni, o čemu smo i pisali.

Ko je danas na ovoj mreži?

Tviter je prevashodno osnovan kao kanal za najbrže informisanje u realnom vremenu, koje je sažeto, a relevantno. Namera je, takođe, da se međusobno zaprate osobe sličnih ili istih interesovanja, ili bar one koje smatraju zanimljivim. 

Danas se tvituje sa 280 znakova i i dalje je potrebno osmišljavanje originalnih heštegova.

U zavisnosti od onoga što pratite, takav će biti i vaš tajmlajn. Razlika u odnosu na ostale mreže je što vi zaista birate šta i koga ćete pratiti, a sve dobijate brzo i ukratko opisano.

Ono o čemu bi trebalo da obratite pažnju, pogotovo u vreme pandemije, je širenje panike i lažnih vesti, pa i na autentičnost profila koje pratite, jer ih je mnogo, i neki su lažni. 

U proteklih 10 godina, dakle od vremena kada se Tviter smatrao najpopularnijom mrežom, ostalo je isto da korisnici i novinari gledaju na Tvitove kao na vesti, na izvor informacija, na potencijalnog sagovornika/cu koji je javno izgovorio to što stoji na njihovom nalogu, ili demantovao nešto prethodno napisano.  

Tviter je dobio ime po Lariju Birdu, a pokrenut je 2006. godine.

13/04/2020 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments