Jeziva tišina

Tiha mesta uglavnom podstiču mir, međutim, najtiše mesto na svetu može da izludi čoveka.

Orfild laboratorija, ustanova za arhitektonsko i akustično testiranje, predstavlja mesto u okviru kojeg se nalazi najtiša soba na svetu, što je zabeleženo i u Ginisovoj knjizi rekorda. U ovoj sobi nema eha. Smeštena je iza duplih vrata, nalik onim na ulazu u trezore, i ušuškana duplim zidovima od čelika i betona debljine 30 cm. A unutra, pod je u vidu mreže, dok su zidovi obloženi akustičnim klinovima od fiberglasa, debljine skoro jedan metar.

Na prvi pogled, za ovu sobu se ne bi reklo da može da posluži kao odaja za mučenje. Ipak, utisak se menja kada se masivna vrata zatvore, a svetla isključe. Tada nivo buke pada na -9 decibela. Radi poređenja treba podsetiti da je nivo buke u tihim spavaćim sobama i bibliotekama na nivou od 30 decibela. Onaj ko je u gluvoj sobi, ne čuje nikakve zvuke iz okruženja i jedino na šta može da se usmeri je sopstveno telo, od kog dolaze neprijatni digestivni klokotavi zvuci. Disanje postaje pištavo, a otkucaji srca se čuju tako da se isti lako mogu zamisliti kao uvod u numeru Gvozdeni čovek grupe Blek Sabat.

Vlasnik ove ustanove, Stiv Orfild, voli da suoči posetioce sa neobičnim izazovom – predlaže im da se podvrgnu testu izdržljivosti u gluvoj sobi. Većina njih ne može da izdrži više od 20 minuta, nakon čega izlazi iz sobe dezorjentisana i uznemirena. I sam Orfild se testirao, nije uspeo da izdrži duže od 30 minuta u ovoj sobi.

Kada se ne koristi za plašenje gostiju, gluva soba služi kao prostor za testiranje proizvoda različitih proizvođača. Ovde se meri zvuk prekidača, displeja i drugih komponenata.

Osim ove sobe rekordne tišine, postoje i druga mesta od čije tišine vam se može dići kosa na glavi. Takve su, na primer, katakombe Kapućin, gde leži mumija dvogodišnje devojčice, poznate kao Uspavana lepotica. Sličan efekat postoji i u Zoroastrijskim kulama tišine, kao i u šumi Elfin.

A da li biste vi bili spremni da testirate svoju izdržljivost na nekom jezivo tihom mestu?

22/04/2015 16:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments