Srpski studenti napravili šampanjac od maline

26/07/2013 11:06

Srpski studenti napravili šampanjac od maline

Tim studenata sa Poljoprivrednog fakulteta napravio je alkoholno piće od maline koje će Francuzi imati uskoro prilike da probaju. Jovana Vunduk, Radovan Đorđević i Steva Lević su pobedili na takmičenju za najinovativniji prehrambeni proizvod “Ekotrofelija Srbija”.

“Napravili smo niskoalkoholno piće od maline, bez aditiva i veštačkih boja, sa četiri odsto alkohola. Ukus je između šampanjca i sajdera . Već smo izračunali da bi cena jedne boce na tržištu bila jedan evro.”, kaže Jovana Vunduk.

Njihov proizvod je dobio ime “spariberi“, njihov trud je takođe uložen u pravljenje ambalaže i etikete. Na štandu pored bile su njihove koleginice sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Maja, Tanja, Milka i Milena su predstavile svoj napitak sličan voćnom jogurtu.

“Iskoristile smo surutku, koja je veoma zdrava, ali ima ružan ukus i zbog toga smo joj dodale jabuku. Surutka je otpadna sirovina i potpuno je neiskorišćena u Srbiji, jer se od 10 litara mleka proizvede kilogram sira, a ostane devet litara surutke, koja se baca.”, kaže Maja Bulatović.

Na štandovima pred ovih proizvoda bili su izloženi džem od paradajza, ledeni čaj od 12 različitih biljaka, slani i slatki mafini sa ruzmarinom, bosiljkom, origanom…

Drugo mesto je ovsojila ekipa sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada predstavila je hleb od heljde, produžene svežine.

26/07/2013 11:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments