Srpski studenti napravili šampanjac od maline
Povezane objave
Tim studenata sa Poljoprivrednog fakulteta napravio je alkoholno piće od maline koje će Francuzi imati uskoro prilike da probaju. Jovana Vunduk, Radovan Đorđević i Steva Lević su pobedili na takmičenju za najinovativniji prehrambeni proizvod “Ekotrofelija Srbija”.
“Napravili smo niskoalkoholno piće od maline, bez aditiva i veštačkih boja, sa četiri odsto alkohola. Ukus je između šampanjca i sajdera . Već smo izračunali da bi cena jedne boce na tržištu bila jedan evro.”, kaže Jovana Vunduk.
Njihov proizvod je dobio ime “spariberi“, njihov trud je takođe uložen u pravljenje ambalaže i etikete. Na štandu pored bile su njihove koleginice sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Maja, Tanja, Milka i Milena su predstavile svoj napitak sličan voćnom jogurtu.
“Iskoristile smo surutku, koja je veoma zdrava, ali ima ružan ukus i zbog toga smo joj dodale jabuku. Surutka je otpadna sirovina i potpuno je neiskorišćena u Srbiji, jer se od 10 litara mleka proizvede kilogram sira, a ostane devet litara surutke, koja se baca.”, kaže Maja Bulatović.
Na štandovima pred ovih proizvoda bili su izloženi džem od paradajza, ledeni čaj od 12 različitih biljaka, slani i slatki mafini sa ruzmarinom, bosiljkom, origanom…
Drugo mesto je ovsojila ekipa sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada predstavila je hleb od heljde, produžene svežine.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*