Kina: Ispit iz plivanja kao uslov za diplomu

31/03/2017 13:28

Kina: Ispit iz plivanja kao uslov za diplomu

Kineski studenti Univerziteta Cinghua, koji se smatra Harvardom istoka, ne mogu dobiti diplomu završenih studija ukoliko ne polože ispit iz plivanja.

Iako zvuči čudno, ali studenti na ovom univerzitetu moraju preplivati 50 metara bilo kojim stilom ukoliko žele da, nakon što su položili i ostale ispite, dobiju svoju diplomu.

Osim što neće dobiti diplomu, ukoliko ne polože test plivanja ovi kineski studenti neće moći ni da iskoriste mnoge mogućnosti studiranja u inostranstvu.

Na ovom prestižnom univerzitetu organizovane su i pripreme za polaganje ispita plivanja, kao što se studenti pripremaju i za druge ispite, s tim što se časovi plivanja održavaju tokom letnjeg raspusta.

Ova odluka, prema rečima zvaničnika univerziteta Cinghua, Liua Boa, doneta je sa jedinstvenim ciljem da studenti budu zdraviji i da budu u formi, a da im među navikama budu i bavljanje sportom i briga o zdravlju.

Iako ovo nije praksa na drugim univerzitetima širom sveta, ovakav ispit održavan je 1915. godine – kada je univerzitet Cinghua bio zvanično otvoren, ali je zbog nedovoljnih kapaciteta za plivanje i smanjenja broja studenata bio ukinut – sve do sad.

31/03/2017 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments