Izumi za koje niste znali da su Teslini

10/07/2017 11:14

Izumi za koje niste znali da su Teslini

Nikola Tesla je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Autor je više od 700 izuma i patenata koji su registrovani u 25 zemalja, a najviše izuma je iz oblasti elektrotehnike.

Među najznačajnijim Teslinim izumima nalaze se polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Međutim, postoji veliki broj izuma za koje malo ljudi zna da ih je osmislio Tesla. Ovo je pet izuma za koje (možda) niste znali da su Teslini:

1. Daljinsko upravljanje

Krajem 19. veka Tesla je prvi demonstrirao upravljanje na daljinu, kada je kontrolisao brod u Medison skver gardenu.

daljinski

2. Robot

Njegov brod kojim je upravljao daljinskim putem je praktično i prvi robot, pa se Tesla smatra i ocem ili tvorcem robotike.

3. Elektromotor

Izmislio je elektromotor još 1888. godine, a elektromotor u automobilima je potomak Teslinog izuma. Zahvaljujući ovom izumu, Tesla je 1975. primljen u kuću slavnih naučnika.

4. Radio

Još jedan u nizu Teslinih izuma koji su uzdrmali svet. Oko ovog izuma se vodilo dosta polemike. Naime, italijanski naučnik je tvrdio da je on prvi izmislio radio, ali kasnije je utvrđeno da je on samo koristio tehniku koju je Tesla ranije patentirao. Tako da je ovaj izum prisvojen kao Teslin.

radio

5. Neonsko svetlo

Svetla koja je prikazao krajem 20. veka podsećaju na današnja.

10/07/2017 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments