Na današnji dan rođen Musolini

29/07/2017 11:18

Na današnji dan rođen Musolini

Na današnji dan, 29. jula 1883. godine, rođen je italijanski političar, diktator i osnivač Nacionalne fašističke stranke, Benito Musolini.

Odrastajući pored oca koji je bio kovač i socijalista koji je dosta vremena proveo baveći se politikom, Benito se i sam zainteresovao za politiku. Nakon što se preselio u Švajcarsku 1902. godine počeo je da promoviše socijalizam, a zahvaljujući svojim veštinama ubrzo je postao poznat kao harizmatičan govornik.

Kada se vratio u Italiju 1904. godine, postao je urednik novina Avanti, što mu je olakšalo širenje uticaja i ideje socijalizma u državi.

Osudio je Italiju na ulazak u Prvi svetski rat, a nakon toga je, zbog promene stava, bio izbačen iz partije. Pridružio se vojsci 1915. godine i borio se na frontu, ali je ubrzo ranjen i otpušten iz vojske.

Fašističku partiju je formirao 1919. godine sa cijlem da Italija ponovo dostigne moć i veličinu Antičkog Rima. Sa Adolfom Hitlerom, koji je bio impresioniran Musolinijevim poduhvatima, sklopio je savez 1939. godine.

Više o životu Benita Musolinija i njegovom uticaju na stanje u Italiji pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

29/07/2017 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments