Oruđe najstarijeg naroda na svetu – Aboridžina

12/06/2022 10:42

Oruđe najstarijeg naroda na svetu – Aboridžina

Aboridžini su narod koji sad u malom broju izvorno nastanjuje Australijske nepristupačne prašume i tundre. Njihova umetnost i pismo se svodilo na crteže tačkama i linijama, oni su tvorci neprevaziđene aerodinamičke poslušnosti bumeranga i frule koja prevazilazi dimenzije i zvuk modernih instrumenata.

Nisu imali pismo, svako pleme je imalo svoj jezik ili dijalekt. Komunikacija im se svodila na crteže, muziku i ples koji su toliko voleli. Pravili bi prave spektakle noću svojim belim telima pod plamenom svetlošču karbora- ritualne svečanosti kojom su slavili svoje verovanje Vreme sanjarenja i takođe sklapali brakove i poslovne ugovore.

Srećom su kulturu i umetnost sačuvali do dans da možemo da u njoj uživamo i da joj se divimo kao najstarijoj na svetu.

Bumerang

Danas jedan od simbola Australije, pored kengura i koala. Aboridžini su ovu napravu neobične aerodinamike konstruisali kao oruđe za lov i oružije za borbu. Za lov je korišćen povratni bumerang, koji se vraćao na ponovno korišćenje lovcu ukoliko ne pogodi plen . Ovaj bumerang je najčešće pravljen od eukaliptusovog drveta kojim je obilovao ekosistem Australije. Korišćen je za lov na manje životinje i ptice. Dok je bumerang za borbe, u službi oružija, zvan kili, bio veći i teži, drugačijeg oblika i nije se vraćao bacaču, borcu. Predstavljao je veoma opasno oružje kako se nije moglo oceniti iz kog pravca je bačen i gde će sleteti.

Diđerido ( Didgeridoo)

Verovatno ste viđali slike aboridžina šarenih tela sa ogromnim frulama naslonjenim na zemlju. Znamo da su voleli muziku i ples i kako nisu imali pismo to je bio jedan od njihovih načina izražavanja. Ova ogromna frula ima zvuk poput prigušenih tunelom orgulja- dubok, rezonantan i neprekidan.Instrument je dostizao dužine i do 4.5 metara, zbog čega je jedan njegov kraj morao ležati na zemlji što je davalo posebnu notu zvuku. Koristio se za ritualne plesove i noćna okupljanja – korbori. Zvuk se dobijao posebnom tehnikom kružnog disanja bez prekida.

12/06/2022 10:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments