Mesto divlje prirode – kanjon Tare!

22/07/2020 11:30

Mesto divlje prirode – kanjon Tare!

Svrstava se odmah posle Velikog kanjona reke Kolorado u SAD, a u Srbiji je! Prvi po veličini u Evropi. Kanjon seče dolinu ispod planine Komovi snagom predivne plave reke Tare, prizor je nestvaran….

Dužine 82 kilometra. a useka, tj. visine 1300 metara, ovaj kanjon je najveći u Evropi, a po veličini na svetskom nivou odmah ispod Velikog kanjona reke Kolorado u SAD.

Isklesala ga je brza i lepa reka Tara, čijih poslednjih 40 kilometara čini granicu između Crne Gore i Bosne. Tara nastaje priljubljivanjem dve reke u podnožiju planine Komovi, Opasnice i Veruše. Tara je najduža crnogorska reka sa nestvarno lepih 146 kilometara toka. 

Kanjon je obrastao mnogim četinarima, a najveća atrakcija je i raritet – crni bor. Krajolik je nestvaran, mešaju se boje zemlje upadljivih nijansi zelene obale i padina, kamenih vrhova i neboplave reke.

Most koji prelazi preko jednog od strmijih dela kanjona je postao posebna atrakcija i mesto razbijanja straha od visine za one koji od te vrste fobije pate. Obavezna je tura obilaska na putu do primorija.

Ovo mesto divlje prirode oslikava zastrašujuću silu vode koja ovu priču priča vekovima. Rekli bismo nesvakidašnje za Srbiju nesvesni koliko lepote naša zemlja krije u gustini šuma i visini planina.

Poslednjih decenija zadnjih 25 kilometara reke Tare je splavarska atrakcija. Prilično zahtevna za splavarenje i surova, i što se tiče kamenog korita i brzine vode a i strujanja vetrova u samom useku kanjona te prilično niskih temperatura tokom cele godine. Opet ona je izazov više hiljada turista na dnevnom nivou koji najčešće vole da splavare starim splavovima od debla i kanapa. Prilično hrabar narod zar ne?

22/07/2020 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments