Na današnji dan rođen Sokrat

04/06/2017 09:50

Na današnji dan rođen Sokrat

Na današnji dan, 4. juna 470. godine pre nove ere, rođen je jedan od najznačajnijih filozofa u istoriji i osnivač zapadnjačke filozofske tradicije, Sokrat.

Rođen je u Atini, a o njegovom životu svedoče mnogi spisi filozofa iz tog vremena, ali se o njegovom životu – izuzev ličnosti i filozofije – jako malo zna.

Rođen je u porodici vajara i zidara Sofroniska i babice Fenarete, a s obzirom na to da nije bio plemićkog porekla – nije imao pravo na visoko obrazovanje, pa se posvetio učenju očevog zanata.

Oženio se Ksantipom (ženom nekoliko godina mlađom od sebe, o kojoj se malo zna), sa kojom je imao tri sina.

Pročitajte najzanimljivije citate Sokrata!

Prema Sokratovom mišljenju, koje je propagirao kroz svoju filozofiju, upravo filozofija treba da postigne praktične rezultate za dobrobit društva, a nastojao je da uspostavi moralni sistem zasnovan na ljudskom razumu, a ne na teološkim principima.

Svoja predavanja Sokrat je držao na trgovima, a Atina je za njega bila velika učionica u kojoj se on slobodno kreato, postavljao narodu pitanja. Rečenicom “Znam da ništa ne znam” opisao je svoj stav, kao i svoju skromnost.

Kada je Sparta porazila Atinu u Peloponeskom ratu, državno uređenje u Atini se dramatčno promenio, a s obzirom na to da Sokrat nije imao dlake na jeziku – otvoreno se bunio protov takvog stanja.

Sokrata su optužili da svojim filozofskim stavovima kleveće uticajne i ugledne ljude i da kvari omladinu. Doneta je presuda – gde je Sokrat po kratkom postupku osuđen na smrt.

Više o životu jednog od najznačajnih filozofa u istoriji – Sokrata, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

04/06/2017 09:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments