Na današnji dan rođena je Florens Najtingejl

12/05/2015 15:43

Na današnji dan rođena je Florens Najtingejl

Na današnji dan, 12. maja 1820. godine, rođena je engleska bolničarka Florens Najtingejl koja je osnovala prvu školu za bolničarke.

Sa 17 godina odlučila je da želi da bude bolničarka i da na taj način pomaže ljudima. Međutim, njeni roditelji su se protivili tome, ali su posle nekog vremena posustali, pa je Florens upisala tromesečnu obuku za medicinske sestre u Kajzervertu u Nemačkoj 1851. godine.

Dve godine kasnije postala je upravnica bolnice za dame. Uskoro se suočila sa pojavom kolere, pa je njena sposobnost da svoj posao obavlja odlično moralo da dođe do izražaja. Pobrinula se da higijena u bolnici bude na najvišem mogućem nivou čime je smanjila smrtnost od kolere, barem u bolnici za koju je ona bila zadužena.

1854. godine izbio je Krimski rat, a zbog manjka medicinskog osoblja Florens se sa grupom od 38 žena uputila na front. Bila je već poznata u svojoj državi, a postala je poznata i po tome što je bila prva žena koja je kao medicinski radnik prisustvovala ratu.

Prema onome što je na Krimu videla, napisala je knjigu “Beleške o stvarima koje utiču na zdravlje, efikasnost i bolničku upravu britanske vojske”. Ovaj izveštaj od 830 strana bavi se analiziranjem njenog iskustva i davanjem predloga za poboljšanje drugih vojnih bolnica sa sličnim problemima.

U Englesku se vratila 1856. godine, a 1860. je otvorila svoju školu za obuku bolničarki u okviru bolnice Sveti Tomas u Londonu. Kada bi prošle obuku, bolničarke su slali u bolnice širom Britanije, gde su prenosile ideje i veštine koje su stekle.

Florens Najtingejl je postala predmet javnog divljenja. U njenu čast su pisane pesme i pozorišni komadi, a mlade žene su se ugledale na nju.

U njenu čast 12. maj se obeležava kao Međunarodni dan medicinskih sestara.

12/05/2015 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments