Kako je “blutut” dobio ime

24/04/2018 14:20

Kako je “blutut” dobio ime

Harald Plavozubi je čovek koji je na polju jugozapadno od Kopenhagena sagradio utvrđenje i ujedinio Dansku i Norvešku. Baš po njemu, nazvan je popularni program za povezivanje uređaja. 

Plavozubi Harold poznat kao Blutut živeo je u 10. veku i bio je vikinški ratnik koji je postao prvi danski kralj.

Program za povezivanje “Blutut” osmislile su kompanije “Erikson”, “Nokia”, “Intel” i “Tošiba” i nazvale ga baš po ovom vikinškom ratniku. Čak je i logotip nastao kombinacijom nordijskih runa koje su predstavljale njegove inicijale.

Tvrđava Blututa je prva koja je pronađena u Kopenhagenu u poslednjih 60 godina. U toku istraživanja arheolozi su koristili metode daljinskog ispitivanja. Uočena je 144 metra široka kružna struktura, uključujući zgrade i jame oko nje. Utvrđenje je verovatno bilo napadnuto i zapaljeno, jer je u toku iskopavanja otkriveno izgorelo drvo na lokacijama na kom su se nekada nalazile kapije.

Četiri poznate tvrđave nalaze se u Danskoj, a datiraju iz 981. godine naše ere, doba kada je vladao Plavozubi. Karakterističan je izgled, sve su bile iste, a taj podatak pruža mogućnosti da se otkrije i nauči nešto više o kralju koji je pokrstio Dansku.

24/04/2018 14:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments