“Avatari” kontrolišu pasoše?

13/11/2018 16:28

“Avatari” kontrolišu pasoše?

Pojedini putnici će uskoro biti podvrgnuti neobičnoj proveri.

Naime, primenom veštačke inteligencije u okviru pilot-projekta iBorderCtrl, na određenim evropskim aerodromima, virtuelni avatari će analizirati mimiku lica putnika na osnovu čega će i utvrditi da li putnici lažu ili govore istinu.

Specijalna kontrola

U novi pilot-projekat iBorderCtrl, uključen je i britanski Univerzitet Mančester Metropolitan. Projekat podrazumeva, na naveden način, graničnu kontrolu putnika koji ulaze u Evropsku uniju.

Na ulaznom graničnom punktu, “avatar” će putnicima postavljati pitanja o njihovom putovanju, a tokom dobijanja odgovora, beležiće promene na licima putnika. Ukoliko posumnja u istinitost odgovora, avatar će promeniti boju glasa. Naredni korak je prosleđivanje “osumnjičenog” obezbeđenju aerodroma.

Virtuelni graničar će od putnika tražiti da potvrde svoje ime, datum rođenja i godine starosti. Zatim će postaviti pitanje o razlogu putovanja, kao i o finansiranju putovanja.

Ova nova tehnologija, testirana je na samo 32 osobe i u 85 odsto slučajeva, pokazala se kao uspešna.

Reč je projektu vrednom 4,5 miliona evra. U planu je njegovo testiranje na aerodromima u Mađarskoj, Letoniji i Grčkoj, i to na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU.

Cilj projekta je povećanje protoka putnika i smanjenje gužve na aerodromima.

13/11/2018 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments