Na današnji dan uslikano čudovište iz Loh Nesa

21/04/2015 14:36

Na današnji dan uslikano čudovište iz Loh Nesa

Fotografija na kojoj se nalazi misteriozno čudovište iz Loh Nesa objavnjena je na današnji dan, 21. aprila 1934. godine.

Ova fotografija još uvek predstavlja neku vrstu misterije i privlači pažnju. “Dejli mejl” je objavio ovu fotografiju koju je uslikao Robert Vilson.

Kada se jednog dana Robert Vilson, ginekolog, šetao pored škotskog, ugledao je figuru o kojoj je slušao toliko toga. Dug vrat i sitna glava virili su iznad površine vode.

Uspeo je da ovekoveči ovaj trenutak i uslika čuvenu Nesu, pa tako ova crno-bela fotografija decenijama izaziva polemiku. Pre 81 godinu, kada je objavljena u “Dejli mejlu” obišla je ceo svet.

Godinu dana pre ove fotografije, Hju Grej je u istim novinama objavio fotografiju čudovišta iz Loh Nesa, ali se ubrzo ispostavilo da je na slici pas koji trese granu.

Godinama se verovalo da je Vilsonova fotografija predstavljala dokaz da u jezeru stvarno postoji čudovište. Ono što je bilo pomalo čudno jeste to što Vilson u početku nije želeo da se njegovo ime nađe pored fotografije, pa je ona bila potpisana kao “Hirurgova fotografija“.

Do kraja 20. veka većina ljudi širom sveta, koji su bili upleteni u polemiku, složili su se da je reč o prevari. U “Sandej telegrafu” je 7. decembra 1975. godine pomenuto da fotografija nije autentična, ali to je poricano, a dokaza nije bilo.

Britanski mediji su kasnije utvrdili da je reč o podvali koji je isplanirao Marmadjuka Vetervela koji je nekoliko godina ranije poslao čuvene fotografije Nesine stope, za šta se ispostavilo da je stalak za kišobrane. List “Dejli mejl”, kom je Vetervela pokušao da proda ove fotografije, ismejavao ga je, pa je sledeći Vetervelom cilj bio da napakosti ovom listu. Tada je dobio ideju da fotografiše plastičnu podmornicu – igračku svog sina Ijana, i da onda ovu fotografiju predstavi kao da je na njoj čudovište iz Loh Nesa.

Ijan je o tome pisao još 1975. godine, ali u to niko nije hteo da poveruje. Istina je u potpunosti otkrivena tek 1999. godine kada su Dejvid Martin i Alaster Bojd objavili knjigu koja je sadržala detalje o Vetervelovoj šali.

Bez obzira na sve dokaze koji su iznešeni, još uvek postoje oni koji veruju u postojanje čudovišta iz Loh Nesa koje je uslikano na današnji dan, 21. aprila pre 81 godine.

21/04/2015 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments