Ledena pećina u Srbiji!

11/07/2022 16:23

Ledena pećina u Srbiji!

Kako od pre par godina vlada totalna pomama dece za diznijevim animiranim filmom „Frozen“ tako je i ime ove pećine počelo da se vezuje za isto i bode uši, postaje popularno.

Verovatno ste čuli mnoge legende i priče koje kruže o ovoj slabo posećenoj te neotkrivenoj lepotici prirode. Šta je i gde je zapravo čuvena „Ledena pećina“ još jedna neotkrivena lepota Srbije.

Specijalni rezervat Uvac, pripada najvećem sistemu pećina u Srbiji – Ušaćkom pećinskom sistemu.

Duga je 2.5 km, a ovo znamenje neverovatne lepote je ime dobilo po konstantnoj temperaturi od 8 stepeni tokom čitave godine.

Pećina je dostupna malom broju posetioca, teško je dostupna. Do nje se dolazi čamcem preko uvačkog jezera potom se mora penjati uskim kamenim stepenicama oko jezera i onda ući u istu tek uz dozvolu čuvara rezervata.

Ona poseduje sve elemente podzemnog dvora – dvorane povezane holovima, draperije, svodove i stubove. Draperije i salivi, prelepi pećinski ukrasi ovde dostižu visinu i do 10 metara. Ispod jednog od saliva sa visokog izvorišta nastaje pećinsko bistro jezero koje preči prilaz prelepoj dvorani sa krovom od stalaktita, pećinskog nakita.

U pećini se nalaze i bigrene kade iz kojih posetioci mogu piti vodu. 

Zanimljivo je da ni električno osvetljenje u pećini nije dozvoljeno pa se put kroz nju svetli lampama.

11/07/2022 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments