Na današnji dan preminuo je Mihailo Petrović – Alas

08/06/2017 09:49

Na današnji dan preminuo je Mihailo Petrović – Alas

Srpski matematičar, osnivač beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu i član Srpske kraljevske akademije, Mihailo Petrović – Mika Alas, preminuo je na današnji dan, 8. juna 1943. godine.

Rođen je 6. maja 1868. godine u Beogradu. Školovanje je započeo u Prvoj beogradskoj gimnaziji, nakon koje je upisao Filozofski fakultet – smer prirodnih nauka, sa naglaskom na matematici. Obrazovanje je nastavio u Parizu, gde je na Univerzitetu u Sorboni 1891. godine dobio diplomu iz matematičkih nauka. Doktorsku disertaciju na istom univerzitetu je odbranio 1894. godine, čime je dobio zvanje doktora matematičkih nauka.

Njegovi glavni doprinosi kao naučnika bili su u polju diferencijalne jednačine, a pored toga imao je i nekoliko radova na temu fenomenologije. Postao je počasni profesor Beogradskog univerziteta 1939. godine, a iste godine dobio je i orden Svetog Save prvog reda.

Naučnik različitih interesovanja

Svoje znanje iz matematike omogućilo mu je i da osnuje prvu Beogradsku matematičku školu, u koju su išli matematičari koji su kasnije postali poznati naučnici i koji su nastavili Alasov rad u ovoj oblasti.

Pored toga što je bio naučnik i matematičar, Alas je imao puno različitih interesovanja. Bio je i novinar, trgovac, pisac, ribolovac. Njegov nadimak – Alas, potiče od njegove ljubavi prema ribolovu i znači “rečni ribolovac”. Svoje interesovanje za ribolov podigao je na viši nivo – 1882. godine postao je ribarski šegrt, a 1895. godine polagao je ispit za ribarskog majstora. I u tom polju je dao značajan doprinos tako što je učestvovao u dogovorima sa predstavinicima Austro-Ugarske o zaštiti ribolova na Drini, Dunavu i Savi.

Alas je konstruisao hidrointegrator – analogni računar koji je rešavcao dve klase diferencijalnih jednačina, za koji je 1900. godine dobio zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu.

Umro je 8. juna 1943. u svom domu na Kosančićevom vencu u Beogradu, a sahranjen je na Novom groblju.

Više o životu Mihaila Petrovića Alasa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

08/06/2017 09:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments