Ko je Val Kilmer?

12/06/2021 19:07

Ko je Val Kilmer?

Na platformi “Amazon” krajem godine biće emitovan dokumentarni filmu o Valu Kilmeru, a kako navodi “The Hollywood Reporter” u njemu će biti prikazani nikad viđeni snimci glumca, čija karijera traje više od 40 godina. Val Kilmera smo gledali kao Ajsmena u filmu “Top Gan”, Džima Morisona u filmu “The Doors”, kao Betmena u “Batman Forever”…

Ko je to?

Val Edvard Kilmer rođen je 1959. godine u Los Angelesu, u Kaliforniji. Debitovao je u špijunskoj parodiji “Top Secret!” 1984. godine.
Glumac je rođen u porodici distributera avionske opreme i investitora u nekretnine. Dečak je svoju glumačku karijeru započeo u srednjoj školi, sa prijateljem i kolegom Kevinom Spajsijem. Kasnije, Kilmer je upisao studije u holivudskoj strukovnoj školi i na “Juilliard School of Art u New Yorku”. Tamo je bio najmlađi student koji primljen na fakultet dramskih umetnosti.

Nakon svoju prve uloge u  “Top Secret!” i filma “Vrata” Olivera Stona talent glumca su primetili i ostali radnici filmske industrije. Kilmer je  svirao u dva nezaboravna filma: “Tombstone: The Legend of the Wild West” (1993.), “True Love” (1993.). Vremenom Kilmer je stekao reputaciju marljivog i vrednog glumca.

možda vas zanima i: Folker, roker, slikar, pesnik…

Iako je glumio u Batman Forever”, Kilmer je odbio da potpiše ugovor za snimanje drugog dela “Batmana”.  Počeo se pojavljivati ​​u novoj filmskoj adaptaciji zajedno s Robertom De Nirom i Al Paćinom – “Fight”. Kilmer je glumio i s Majkl Daglasom u “Ghost and Darkness”.  Filmovi su mu doneli slavu i sve ih je više imao, a oprobao se i kao reditelj.

Privatni život

Kilmer je pokušavao izbeći paparace i medije, nekada uspešno, a ponekad i ne. Val je bio u vezi sa Šer, Mišel Fajfer, Sindi Kraford… Oženio se glumicom Džoan Voli, koju je sreo na snimanju “Willowa”, 1988. godine, ali su se razveli osam godina kasnije. Sa njom ima dvoje dece. Pre šest godina glumac je podvrgnut operaciji grla, a 2017. potvrdio je dugogodišnje glasine da se bori s rakom grla.

pročitajte još i: Li: Dragula, Saruman i grof Dukua

Zanimljivosti iz života

  • Kilmerov deda je bio rudar zlata u Novom Meksiku, blizu granice Arizone.
  • Glumac ima neobičan pedigre. Majka mu je bila švedskog porekla, a otac je imao engleske, škotske, irske, francuske i nemačke krvi.
  • Kilmer je pohađao Školu hrišćanske nauke u Los Angelesu sve do devetog razreda.
  • Glumac je imao svega 17 godina kada je primljen u Džuilijard školu. A to je značilo da je vrlo talentovan, kada je uspeo da se upiše u tu  elitnu instituciju.
  • Strastveni je muzičar i u jesen 2007. donirao je novac koji je zaradio svojim albumom.
  • Prikazujući rok pevača Džimi Morisona, Kilmer je pevao popularni soundtrack sam. A kako bi se pripremio za ulogu, prisustvovao je koncertima i drugim događajima, kritičari hvalili realistične igre i uverljivo pevanja, koje je podsećalo na Morisona.

 

12/06/2021 19:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments