Švedska kompanija zapošljava naše IT stručnjake

04/12/2013 17:26

Švedska kompanija zapošljava naše IT stručnjake

Švedska IT kompanija Verisec, koja se bavi rešenjima u zaštiti elektronskih i informacionih sistema banaka, državnih institucija i kompanija širom sveta najavila je da će nastaviti da zapošljava mlade IT stručnjake iz Srbije.

Ova kompanija ima kancelarije u Stokholmu i Londonu, a njene proizvode koristi više od 7 miliona korisnika.

Među klijentima ove kompanije se nalazi više velikih banaka, gradska uprava Londona, kao i Elektrodistribucija Srbije. Beogradski Verisec Labs centar je specijalizovan za razvoj najsavremenije tehnologije u oblasti IT zaštite i kriptografije.

Verisec Labs je ove godine na ”Job Fair-u” proašao pet novih stručnjaka koje namerava da zaposli, a u kompaniji su naglasili da će Verisec Labs nastaviti da se razvija i da će u tom centru svoje mesto naći sve veći broj domaćih stručnjaka.

Johan Henrikson, izvršni direktor Verisec-a je izjavio da Srbija ima jedinstvenu kombinaciju obrazovanih i visoko motivisanih talenata u ovim oblastima, što je jasan razlog za ulaganje.

Činjenica je da kompanije Microsoft i Intel već imaju otvorene centre za programiranje i razvoj u Beogradu. Pitanje je vremena kada će i ostale kompanije otkriti dinamiku i bogatstvo znanja iz ove oblasti kojom Srbija raspolaže”, rekao je Henrikson.

Istakao je da ta kompanija želi da bude deo tog procesa od samog početka, kako bi privukla najbolje stručnjake.

Suosnivač i direktor za strategiju i razvoj Verisec-a Dragoljub Nešić, koji je i potekao sa Elektrotehničkog fakulteta, naveo je da Srbija ima velikih potencijala u ovoj grani.

Iako su veliki centri IT industrije Indija i Kina, Srbija za evropsko tržište ima prednosti jer je fizički bliža, a u stručnjacima ne manjka. Potreba za njima je sve veća jer pre svega kupovina i obavljanje drugih transakcija i poslova preko interneta je sve prisutnija”, kazao je Nešić.

IT inženjeri su sve popularnije i traženije zanimanje, a to pokazuje i statistika po kojoj je ove godine na Elektrotehnički fakultet konkurisalo 20% više studenata u odnosu na prethodnu. Fakultet je iz tog razloga Ministarstvu prosvete podneo zahtev za proširenje broja upisanih.

Izvor: B92

04/12/2013 17:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments