Srbija otvara savremenu laboratoriju i traži mlade naučnike

05/01/2015 17:25

Srbija otvara savremenu laboratoriju i traži mlade naučnike

Srbija će krajem januara pokrenuti najopremljeniju i najsavremeniju fitosanitarnu laboratoriju na Balkanu, nakon što zaposli ukupno deset mladih istraživača i tehničara.

Na otvaranje ovakve laboratorije, koja će služiti za ispitivanje semena, bilja i sadnog materijala, a krajem 2015. godine, i za ispitivanje kvaliteta mleka, Srbija je čekala deset godina.

najsavremenija-oprema

Najsavremenija oprema u prvoj fitosanitarnoj laboratoriji u Srbiji

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da je ova laboratorija opremljena najsavremenijim aparatima u regionu, da je sve spremno pokretanje, ali da nedostaju stručni kadrovi.

– Srbija je bila jedina u regionu koja nije imala nacionalnu referentnu laboratoriju, a sada je imamo i to najbolje opremljenu. Sve je spremno za puštanje u rad, imamo stručnjake koji će tu raditi, ali njihov broj nije dovoljan. Planiramo da zaposlimo mlade koji su tek završili fakultete i koji bi mogli da pomognu. Za godinu ili dve imaćemo spremne stručne kadrove i za ostale laboratorije – kaže ministarka.

Nova radna mesta u ovoj laboratoriji, pored prvih deset istraživača i tehničara, biće kada se laboratorija opremi i za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje.

Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stanojević rekao je pet stručnjaka u fotosanitarnoj laboratoriji, koliko ih je sada zaposleni, ali da to nije dovoljno.

– U skladu sa očekivanim obimom poslova, za početak će biti dovoljno angažovati 10 istraživača i tehničara. Kako se broj uzoraka i obim ispitivanja bude povećavao biće angažovan potreban broj ljudi. Imajući u vidu da se laboratorije postupno puštaju u rad, dinamiku pokretanja pojedinih laboratorija prati i povećanje potrebnih kadrova – objašnjava Stanojević.

U Direkciji se otvara i mogućnost da se u okviru saradnje sa naučno-istraživačkim ustanovama i fakultetima omogući angažovanje mladih stručnjaka na projektima i postdiplomskim usavršavanjima, kako navodi direktor Stanojević.

Izvor: 24 sata

Foto: N. Radenković

05/01/2015 17:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments