Studenti ostaju praznih stomaka?

25/11/2013 01:27

Studenti ostaju praznih stomaka?

Studentski centar Novi Sad uveo je zabranu svima koji nemaju karticu na svoje ime da se hrane u studentskim restoranima po povlašćenoj ceni. Uglavnom je reč o samofinansirajućim studentima. Iako je u skladu sa zakonom, ta odluka je izazvala velike turbulencije među novosadskim akademcima.

Studentkinja menadžmenta S.G. kaže da je pitanje koliko će obroka sebi moći da obezbedi budući da više neće moći da odlazi u menzu

– Iovako sam jedva uspevala da platim stan i hranu uz ogromnu školarinu. Nismo svi direktorska deca, stvarno ne znam šta ćemo da radimo – žali se devojka.

Iako nema ničega nezakonitog u postupku Studentskog centra, postavlja se pitanje svesti i savesti u ovako teškim vremenima. Teoretski gledano, oko 25 hiljada budžetskih studenata ima pravo da se hrani u menzi po jeftinijoj ceni. Naravno, na to se odluči samo onaj koji mora, a takvih je manje od polovine. U taj broj uračunati su i studenti koji su svoje beneficirane kartice ustupali, odnosno prodavali, kolegama sa samofinansiranja. Do prošle nedelje je sve funkcionisalo po ustaljenom pravilu. Studenti su odlazili u menze iako kartica ne glasi na njihovo ime, ili su ručavali sa kolegama i molili službenice za kompjuterom da im skinu sa kartice dva obroka. One bi zažmurile na jedno oko – i svi zadovoljni. Studentski centar svakako nije bio na gubitku jer su svi obroci redovno plaćani.

karticamenza2

Predsednik Studentskog parlamenta UNS-a Aleksandar Kobilarov podseća na to da su ovom odlukom mnogi studenti na gubitku

– Sticajem okolnosti ne možemo da organizujemo proteste jer se sve radi po zakonu. Takvim potezom demantovali bismo sami sebe. Ipak nadamo se da će se pronaći neko optimalno rešenje – optimističan je Kobilarov.

U Studentskom centru Novi Sad rekli su nam da sve rade u skladu sa zakonom, pre svega zbog astronomsih kazni koje bi usledile ukoliko bi ga prekršili

– Razumljivo je nezadovoljstvo studenata, ali mi kao ustanova moramo poštovati zakon. Mesto za žalbe nalazi se na drugoj adresi – poručuju iz SCNS.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković nam je objašnjavao da studentski standard nije u njegovoj nadležnosti, ali je na naše insistiranje poručio studentima da su njihova prava i obaveze precizno propisane zakonom

– Nema prostora za pravdanje i odobravanje zloupotreba. Tako bismo promovisali pogrešne vrednosti i indirektno podržali prestupnike – ogradio se Vesković

karticamenza1

Problem sa ishranom u menzi nema veze samo sa tim da li je vlasnik kartice student na budžetu ili ne. I žeton za pribor a ručavanje ima udela u ovom haosu. Žeton služi kao garant da ćete escajg i posuđe nakon obroka vratiti na mesto. Ali nakon završetka školovanja možete ga ostaviti na nekoj prašnjavoj polici jer nikome više neće biti od koristi. Ne možete ga čak ni pokloniti jer nikome ne treba. Svi koji žele da se hrane u menzi moraju da kupe novi žeton, premda mu je funkcija jasna i na nju ne utiče starost. Kako su nam rekli u Studentskom centru, novac od žetona u toj ustanovi tretiraju kao sopstveni prihod koji koriste za poboljšanje uslova u njihovim restoranima, za besplatan internet, biblioteku i teretanu studenata koji žive u domovima. Možda bi to bilo prihvatljivo kada cena žetona ne bi dostizala bezobraznih hiljadu dinara, dok je njegova cena u Beogradu 400, u Kragujevcu 300 dinara, a u Nišu ga ni ne praktikuju.

Izvor: ilovenovisad.com

 

25/11/2013 01:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments