Beograd privlačan stranim studentima

31/03/2014 18:35

Beograd privlačan stranim studentima

Pozicija Univerziteta u Beogradu na svetskim rang listama privlačna je za potencijalne studente iz regiona i afričkih i azijskih zemalja, smatraju profesori.

Najveći broj stranih studenata na Univerzitetu u Beogradu je na master i doktorskim studijama. Dugoročni cilj je da ih bude 10 odsto od ukupnog broja akademaca, predviđa se Strategijom internacionalizacije univerziteta.

Strategija internacionalizacije univerziteta je usvojena kao poseban dokument, u kojem su jasno postavljeni ciljevi. Ona ne podrazumeva samo razmenu studenata i nastavnika, već i razvijanje zajedničkih programa sa drugim univerzitetima, kao i privlačenje stranih studenata da studiraju u Beogradu.

Rektor Bumbaširević podseća da su i ranije fakulteti razvijali programe na drugim jezicima, pre svega na engleskom.

“Da bi olakšali i akreditaciju u inostranstvu naših fakulteta, kao što je to Mašinski fakultet nedavno i uradio, potrebno je imati i odgovarajuće dokumente na engleskom jeziku, u ovom slučaju diplome na engleskom jeziku, i indeks na engleskom jeziku”, rekao je Bumbaširević.

Da bi bilo više stranih studenata, treba uvesti studentske vize za strance i obezbediti povoljan smeštaj. Strategija internacionalizacije predviđa i preispitivanje cena školarina, koje moraju biti “realne i dostupne studentima iz inostranstva”.

Važan element su i rang liste na kojima se naš najstariji i najveći univerzitet nalazi. Za neke se konkuriše, a za neke.

“Gde je potrebno tu apliciramo, kao što je recimo Šangajska lista, bar je do sada tako bilo”, kaže Bumbaširević.

Pitanje je, kaže, da li ćemo i ove godine morati da apliciramo ili će se to automatski raditi. “Jedna od lista na kojoj se nismo pojavljivali na pravi način do sada je QS, sada su nam tražili da dostavimo podatke s obzirom da se BU našao na čitav niz različitih lista rangiranja”, objašnjava Bumbaširević.

Beogradski univerzitet će se uskoro naći u publikaciji posvećenoj univerzitetima sa Šangajske liste. Ima potpisanih 190 sporazuma o saradnji, a jedan od prioriteta u narednom periodu biće jačanje saradnje sa jakim univerzitetima u regionu.

Finansije jesu ograničavajući faktor, ali se većina sredstava očekuje od međunarodnih projekata. U Australiji su, na primer, univerziteti treća izvozna grana, odmah posle uglja i gvožđa.

Izvor: RTS

 

31/03/2014 18:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments