Kad se završava studiranje večitih studenata?

22/02/2016 14:10

Kad se završava studiranje večitih studenata?

Studenti koji su upisani po starom nastavnom planu i programu svoje školovanje moraju da završe do 30. septembra 2016. godine.

Oni koji se nalaze u ovoj statusu – večitih studenata – početkom marta meseca predaće peticiju kojom traže produženje roka za završavanje fakulteta Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Međutim, iz Ministarstva kažu da do produživanja neće doći, jer bi to bila diskriminacija studenata koji su ovo pravo već izgubili.

Ne postoji tačna procena “večitih studenata” – procenjuje se da ih ima oko 20.000 na fakultetima širom Srbije, ali jako malo broj njih zaista poseti svoj fakultet – bar jednom godišnje ili ređe.

U novom zakonu neće biti predloga o produžetku tog roka, kao što nije bilo ni u poslednjim izmenama i dopunama zakona u Skupštini.

Iako neće biti produžen rok za završavanje studija, postoje alternative za nastavak školovanja. Tako studenti koji su izgubili pravo za završavanje studija mogu da upišu slične studijske programe, dok će im se određeni ispiti prihvatati kao položeni – a studije će nastaviti po novom sistemu studiranja koje je aktuelno.

Kao i večiti studenti i studenti magistarskih studija moraju završiti svoje školovanje u toku ove godine. Studenti koji su po starom sistemu školovanja upisali magistarske studije i koji žele da brane doktorsku disertaciju od naredne godine će moći da upišu treću godinu doktorskih studija i da tako nastave školovanje.

22/02/2016 14:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments