Budite domaćini američkim studentima

03/12/2013 15:04

Budite domaćini američkim studentima

”SIT Balkans” je jedan od 60 programa ”SIT Study Abroad”. Studenti koji pohađaju ovaj program uče o raspadu Jugoslavije, i na kraju semestra pišu istraživački rad. Za vreme trajanja programa studenti žive u srpskim porodicama, jer je jedan od ciljeva programa i da pokaže kakvi smo domaćini.

Od 3. februara do 18. maja petnaestak srpskih porodica  će biti u prilici da ugoste isti broj studenata is SAD. Domaćini će za gostoprimstvo dobiti po 1.000 evra.

Za gostoprimstvo je bitno da živite blizu Karađorđeve ulice u Beogradu i imate minimum dva obroka sa novim cimerom ili cimerkom. Selekcija studenata i porodica je temeljna.

Koordinator programa Jelena Nikolić kaže da porodice popunjavaju upitnike koji pokazuju koliko su spremne da prihvate i ugoste nepoznatu osobu.

“Cilj je da odaberemo dobrog domaćina jer time predstavljamo društvo u kome živimo”, navodi koordinatorka i dodaje da porodice novac dobijaju u četiri rate, svaki put unapred.

Ovaj program je akreditovan i u Beogradu postoji od 2008. godine.

Studenti za vreme boravka posećuju ceo region, da bi razvili celu sliku o temi koju proučavaju. Uče o različitim metodama prevazilaženja koflikata, postizanju mira i borbi za ljudska prava.

Među posetiocima ima i velik broj studenata čiji je jedan od roditelja iz Srbije. Oni dolaskom žele da nauče nešto o svom poreklu, istoriji, jeziku…

Izvor: Mondo

03/12/2013 15:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

2 Comments
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Studentkinja
10 godine ranije

Ako zelim da ugostim studenta da li moram da zivim sa roditeljima, ili mogu i samostalno?

Marko
10 godine ranije
Reply to  Studentkinja

Mislim da nije bitno da li zivis sa roditeljima, bitno je samo da ispunjavas te neke njihove kriterijume..