Back to homepage

Univerzitet – Kosovska Mitrovica

Adresa: Filipa Višnjića bb, Kosovska Mitrovicauniverzitet u pristini
Telefon: 028/422-340
Website: www.pr.ac.rs
E-mail: [email protected]

 

Univerzitet u Prištini osnovan je 1969. godine, a u svom sastavu imao je sedam fakulteta i sedam viših škola, koji su do tada bili u okviru Beogradskog univerziteta. Nastava se odvijala na srpskom i albanskom jeziku.

1992. godine, Univerzitet je sačinjavalo četrnaest fakulteta, a dva su bila van Prištine. Te godine se nastava na albanskom jeziku samoinicijativno izdvojila i formirala zaseban obrazovni sistem. Potpuno razdvajanje završeno je 1998. godine, kada su Albanci dobili 60% prostora na univerzitetu, Srbi 35%, a Turci 5%.

Za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, sedište je privremeno premešteno u Kruševac, a nastava u brojna okolna mesta, dok se danas privremeno sedište nalazi u Kosovskoj Mitrovici.

Nastavni planovi i programi su usaglašeni sa principima Bolonjskog sistema obrazovanja, a Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je među prvima uskladio svoj rad sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije.

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE