Visoko obrazovanje isključuje gluve osobe

18/05/2016 13:40

Visoko obrazovanje isključuje gluve osobe

U Srbiji postoji oko 180.000 gluvih ljudi, od kojih je veoma mali broj visokoobrazovan – a ovaj problem nije regulisan niti rešavan već decenijama.

Na visokoškolskim ustanovama u državi zakonom su predviđeni tumači za znakovni jezik, ali zbog toga što postoje propusti – nije rešeno ko njih treba da angažuje i finansira.

Prema Konvenciji UN o pravima osoba sa invaliditetom, znakovni jezici su izjednačeni sa govornim jezicima, a gluve osobe se tretiraju kao jezička manjina, zbog čega se u Zapadnoj Evropi, SAD i Australiji sprovodi bilingvalno obrazovanje gluvih, odnosno učenje znakovnog i pisanog jezika.

Jedan od najvećih problem je taj što u našoj zemlji srpski znakovni jezik još uvek nije deo školskog programa.

Završavaju školovanje posle srednje škole

Zbog oštećenog sluha, a i zbog manjka regulativa, veliki deo zajednice gluvih svoje obrazovanje završava nakon srednje škole. Upravo zato su zanimanja kojima se najčešće bave gluve osobe – mašinski bravar, autolimar, automehaničar, frizer, stolar, a pored ovih zanatskih smerova srednjih škola, mogu završiti i još samo jedan četvorogodišnji smer – grafički dizajn.

gluve osobe

Prva prepreka prilikom odlaska na fakultet gluvim osobama jeste to što se predavanja održavaju na srpskom jeziku – koji je njima drugi jezik, a s obzirom na to da ne mogu da čuju – ne mogu da prate nastavu, ni da hvataju beleške.

Manjak tumača može se razumeti – s obzirom na to da na filološkim fakultetima u Srbiji ne postoje katedre koje bi školovale ljude za ovaj poziv. Za sada su dostupni samo kratki kursevi znakovnog jezika, na kojima je moguće naučiti samo osnove.

Dokumentovanje srpskog znakovnog jezika

Kako bi se uopšte radilo na tome da se napravi plan i program po kom bi se ljudi školovali za tumače srpskog znakovnog jezika, potrebno je prethodno dokumentovati srpski znakovni jezik.

Proces dokumentovanja jednog znakovnog jezika podrazumeva angažovanje unutar manjinske zajednice gluvih, prikupljanje jezičkih podataka – što podrazumeva i prethodno znanje jezika.

Izvor: Danas

18/05/2016 13:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments