Prihvaćeni zahtevi studenata

05/05/2015 14:31

Prihvaćeni zahtevi studenata

Na sastanku održanom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na kom su prisustvovali predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Petković, predstavnici SKONUS-a i ministar prosvete Srđan Verbić, došlo je do saglasnosti i prihvatanja predloga koji su bili deo kampanje “Potpiši za 10”.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, koji je predložilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, definisaće pravo da visokoškolske ustanove samostalno, u dogovoru sa studentskim parlamentima, određuju broj ispitnih rokova.

Ministarstvo prosvete i SKONUS dogovorili su i da se izmeni i dopuni Zakon o visokom obrazovanju tako da se reguliše i status produžene godine, a i da se reguliše i granica za budžet i da ona ostane 48 bodova.

Fakulteti su, prema navodima Ministarstva prosvete, u zakonskoj obavezi da omoguće transparentnost, kao i uvid u strukturu školarina studentima i javnosti, a navode i da nisu dali saglasnost da se povećaju školarine.

Studenti su se zalagali za integrisane petogodišnje studije za obrazovanje nastavnika, što je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine, a ministarstvo je podržalo ovaj zahtev, koji će biti regulisan novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Predstavnici studenata biće deo Radne grupe za izradu Nacrta zakona o studentskom oranizovanju. Studenti će učestvovati i u izradi Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, što je bio još jedan od zahteva koji je ministarstvo podržalo.

Sastanku su osim ministra Verbića i predsednika SKONUS-a Milana Petkovića, prisustvovali i državni sekretar prof. dr Zorana Lužanin, pomoćnik ministra dr Milovan Šuvakov, Nebojša Aleksić, potpredsednik SKONUS-a, Milivoje Ćorić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Milan Savić, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje iz reda studenata i predstavnik Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nedeljko Mišić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu i zamenik predsednika SKONUS-a i Igor Graić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu.

05/05/2015 14:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments