Sufinansiranje studija od 2016. godine?

12/10/2015 10:47

Sufinansiranje studija od 2016. godine?

Problem finansiranja studija aktuelan je na početku svake akademske godine. Prema novim navodima, rešenje ovog problema naći će se u izmeni Zakona o visokom obrazovanju.

Osim finansiranja studija iz budžeta Republike Srbije, određen broj studenata se samofinansira. Međutim, postoji mogućnost da će se preći na potpuno drugačiji sistem plaćanja studija.

Naime, postoji mogućnost da će biti vraćena kategorija sufinansiranja školarina, što znači da će studenti plaćati troškove školarine u skladu sa svojim uspehom.

Novi zakon će pisati profesori, a već četiri radne grupe su započele ovaj proces koji se sastoji od pregledanja problema predstojećeg zakona i preglaganja promena.

Ove radne grupe pozabaviće se pitanjima kao što je finansiranje, kvalitet i akreditacije, ljudski resursi i organizacije i upravljanje na univerzitetima.

Ukoliko dođe do vraćanja sufinansiranja na fakultetima, biće studenata koji će plaćati 10 odsto troškova, dok će neki plaćati i 90 odsto školarine, ai dalje će ostati određen broj studenata koji ništa neće plaćati.

Na fakultetima na kojima postoji manji mroj mesta za studente na budžetu ovakva promena bi bila korisna, dok ipak postoje oni koji ne smatraju da je uvođenje sufinansiranja dobra ideja.

12/10/2015 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments