Istraživali smo – kako se studenti finansiraju tokom školovanja

31/07/2015 15:33

Istraživali smo – kako se studenti finansiraju tokom školovanja

Školarine na fakultetima i visokim školama u Srbiji se kreću od 50.000 dinara, pa sve do 243.500 dinara, koliko iznosi godina Softverskog inženjerstva na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Samofinansirajući studenti već pri upisu godine moraju platiti određenu sumu novca, dok studenti koji se školuju o trošku države ipak imaju više olakšica, pogotovo u finansijskom smislu.

Postoji više načina na koje se studenti finansiraju tokom školovanja. Neki uspevaju da pronađu vreme za posao zahvaljujući kom finansiraju svoje studije – u potpunosti ili delimično, neki studenti se oslanjaju na finansijsku pomoć roditelja, dok deo njih prima stipendije koje im pokrivaju troškove studija.

Više od 1.000 učesnika ankete na našem portalu odgovorilo je na pitanje:

Da li sami sebe izdržavate tokom studiranja?

Više od polovine (54%) njih odgovorilo je da ih roditelji izdržavaju dok su na studijama, 24 odsto njih uspeva da sebe izdržava tokom školovanja tako što rade, 16 odsto ispitanika povremeno radi, ali se ipak oslanja na novčanu podršku roditelja, dok najmanji procenat ispitanih studenata (6%) uspeva da se finansijski izdržava zahvaljujući stipendijama koje dobija.

anketa-finansiranje-tokom-studija

Rezultati ankete našeg portala

Na dva najveća državna univerziteta – u Beogradu i Novom Sadu, za upis na prvu godinu studija 2015/2016. godine bilo je preko 30.000 mesta, od čega je o trošku države moglo da se upiše oko 18.000 studenata.

Olakšice pri upisu fakulteta o trošku države su: mogućnost stanovanja u nekom od studentskih domova, korišćenje studenske menze, ali i jeftinije prijavljivanje ispita i neplaćanje školarine za upisanu godinu.

Studetni koji su tokom školovanja na državnom budžetu imaju priliku da za manje novca završe svoje školovanje, pogotovo ako imaju dovoljno dobar prosek čime sebi mogu obezbediti stanovanje u domu i primanje stipendija.

Visoke školarine, prijavljivanje ispita, overe semestra i slični redovni izdaci često teraju studente da pored studiranja pronađu vreme i da rade, pogotovo ukoliko njihova porodica nije u dovoljno dobroj finansijskoj situaciji da pokrije sve troškove studiranja.

Iako većinu studenata (53% ispitanih u anketi našeg portala) tokom studija izdržavaju roditelji, ipak veliki broj studenata (24% učesnika u anketi) uspeva da radi i na taj način plati sve finansijske izdatke tokom školovanja.

Posao i školovanje istovremeno

Part time studiranje, koje predstavlja evropski model studiranja, omogućava studentima da rade i školuju se istovremeno. Upravo se ovaj model studiranja očekuje i kod nas. Prema navodima iz Ministarstva prosvete, promena zakona o visokom obrazovanju uključiće i uvođenje part time studiranja.

31/07/2015 15:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments