Nisu svi studenti Filozofskog fakulteta za blokadu

29/12/2014 13:59

Nisu svi studenti Filozofskog fakulteta za blokadu

Deo studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu sumnja u legitimitet ponovnog blokiranja fakulteta koje je uspostavljeno 26. decembra.

U saopštenju koje su potpisali “studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji traže normalizaciju nastave” navodi se da je za ponovnu blokadu fakulteta glasalo samo 68 ljudi, koji pritom možda i nisu studenti Filozofskog fakulteta, gde studira više hiljada studenata.

“Pokazalo se da su na zborovima održavanim tokom blokade koja je trajala od oktobra do početka decembra sudelovali studenti drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu, pa čak i lica koja uopšte nisu studenti, uz obrazloženje da se fakultet finansira iz budžeta Republike Srbije koji se puni novcem poreskih obveznika, te da svaki srpski poreski obveznik može učestvovati na zboru, jer se radi o trošenju njegovog novca”, nalazi se u saopštenju.

Studenti koji ne podržavaju ponovno blokiranje fakulteta postavljaju pitanje i “ko je predstavnike Samoorganizovanog studentskoh pokreta ovlastio da zastupaju volju studenata Filozofskog fakulteta, kad već postoji Studentski parlament sastavljen od predstavnika studenata izabranih na neposrednim i tajnim izborima, sa svojim Poslovnikom?” .

U saopštenju se takođe navodi da članovi SSP-a upadaju na predavanja i obaveštavaju prisutne profesore, asistente i studente da nema nastave jer je u toku blokada, a ukoliko bi prisutni tada odbili da napuste prostoriju oni bi nasilnim putem prekinuli i ometali nastavu puštanjem glasne muzike, zviždanjem i vređanjem.

S obzirom na to da je su za ovu blokadu povod bile disciplinske i krivične prijave podnete protiv predstavnika Samoorganizovanog studentskog pokreta, prekidanjem nastave neće se rešiti taj problem, kažu studenti u saopštenju. “Jedini koji mogu da povuku prijave jesu njihovi podnosioci, dakle, privatna lica, a ne rukovodstvo FF, koje je dužno samo da po službenoj dužnosti povede disciplinski postupak, tako da blokada fakulteta ni po ovom osnovu nema smisla”, dodaje se u saopštenju.

Osim normalizacije nastave, studenti nemaju ni jedan drugi zahtev, pa pozivaju upravu Filozofskog fakulteta da u skladu sa zakonima Republike Srbije reaguju i reše ovaj problem.

Izvor: B92

29/12/2014 13:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments