Podrška studentima na Kembridžu

22/04/2015 11:41

Podrška studentima na Kembridžu

Predsednik PEKSIM Fondacije Mihail Petreski i direktorka “Kembridž Trast” fonda Helen Penant potpisali su produženje Sporazuma o saradnji koja će trajati do 2020. godine. Cilj sporazuma je da se podrže studenti iz Srbije i Makedonije kako bi nastavili školovanje na master studijama na Univerzitetu Kembridž.

Prema rečima predsednika PEKSIM Fondacije, Mihaila Petreskog, cilj je da se studenti nako godinu dana školovanja u Kembridžu, vrate u Srbiju kako bi pomogli u napretku zemlje.

“Ovaj sporazum će nam omogućiti da i u narednih pet godina nastavimo da dajemo PEKSIM Kembridž stipendije studentima iz Srbije i Makedonije, na šta smo veoma ponosni, a to ne bismo mogli bez našeg partnera Kembridž Trasta”, rekao je Petreski u rezidenciji ambasadora Velike Britanije, u prisustvu samog ambasadora Kifa.

“Kembridz Trast” fond finansira 50 odsto stipendija, čime je omogućeno dvostruko većem broju studenata da upiše master studije na Kembridžu.

Direktorka “Kembridž Trast”-a Helen Penant rekla je da je program stipendiranja bitan faktor pri povezivanju srpskih i britanskih studenata, a najavila je da će ova fondacija i dalje pružati pomoć svim talentovanim studentima.

Sporazum o saradnji PEKSIM Fondacije i “Kembridž Trust”-a prvi put je potpisan 2010. godine, kada je osnovan PEKSIM Kembridž stipendija. Od tada uloženo je 650.000 evra za stipendiranje 16 studenata – 11 iz Srbije i pet iz Makedonije.

Novi sporazum koji je potpisan podržazumeva da će biti stipendirane samo jednogodišnje master studije na Univerzitetu Kembridž, za razliku od toga što su ranije bile finansirane osnovne studije.

PEKSIM Fondacija osnovana je 2010. godine i predstavlja privatnu, neprofitnu fondaciju koja ima za cilj da stipendira studente iz Srbije i Makedonije kojima je ponuđeno mesto na Univerzitetu Kembridž.

Stipendije ove fondacije namenjene su studentima koji se obavežu da će nakon završenih studija u Kembridžu doći nazad u svoju državu gde će biti na raspolaganju državnoj upravi, obrazovnom i privatnom sektoru kako bi se se pomogao razvoje države.

PEKSIM Fondacija sarađuje sa Vladom i Fondom za mlade talente kako bi bio obezbeđen posao svim stipendistima nakon što se vrate u Srbiju.

Izvor: Tanjug

22/04/2015 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments