Naši studenti na Harvardu: Iskustvo važnije od proseka

25/11/2013 01:13

Naši studenti na Harvardu: Iskustvo važnije od proseka

Studenti iz Srbije koji žele da studiraju na Harvardu konkurišu na ograničen broj mesta po smeru, a da bi bili primljeni moraju da imaju radno iskustvo i preporuke.

Broj mesta za studente iz Srbije zavisi od smera, ali u proseku nema više od pet mesta po smeru, što znači da je konkurencija pri upisu veoma oštra. Američki obrazovni sistem je takav da se može upisati i oblast koja nije povezana sa prethodnim školovanjem, pa tako, recimo, student prava iz Srbije može upisati master iz ekonomije na Harvardu. Ono što je najvažnije je da iza sebe imate radno iskustvo kojim ste doprineli zajednici u kojoj živite, kao i odlične preporuke vaših nadređenih. Prosek je bitan, ali bez bar malo radnog iskustva uzalud ćete konkurisati.

– Studiranje na Harvardu je jedinstveno iskustvo. Nema klasičnih predavanja i bubanja. Predmeti se obrađuju u okviru studije slučaja (case study), na kojoj studenti stiču praksu i uče jedni od drugih. Amerikanci već na prvoj godini dobijaju posao, dok stranim studentima stižu uglavnom ponude iz Evrope. Ja sam se tako zaposlio u Briselu – ispričao je Dušan Skendžić, magistar biznis-škole Harvard, koji je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu održao predavanje o upisu na Harvard.
Oni koji uspeju da upišu Harvard najčešće ga i završe, kaže Skendžić. Ocene ne postoje, već se studenti svrstavaju u tri kategorije: 10 odsto čine oni koji su se najviše istakli u radu, 80 odsto čine prosečni studenti, a preostalih 10 odsto su oni ispod proseka, ali koji su takođe prošli godinu.
– Školarine su veoma skupe i nemaju veze sa finansijskim stanjem u kojem se porodica studenta nalazi. Primera radi, godišnja školarina za Harvard biznis-školu iznosi 75.000 dolara. Jedino je moguće dobiti kredit od univerziteta, koji počinjete da otplaćujete čim se zaposlite – ispričao je Skendžić.

Kako se pripremati za upis

Pripreme za upis na Harvard treba početi najmanje šest meseci unapred. Sve počinje otvaranjem naloga na sajtu univerziteta. Čim otvorite nalog, možete da preuzmete aplikaciju za upis. U njoj popunjavate osnovne podatke o sebi i predajete fotokopije diploma iz prethodnog školovanja overene kod sudskog tumača. Posebno predajete preporuke dvojice profesora/nadređenih i jednog kolege sa fakulteta ili posla. Na kraju sledi rešavanje testa koji zahteva ozbiljnu pripremu u trajanju od najmanje šest meseci. Pripreme je moguće obaviti u Međunarodnom akademskom centru u Beogradu, gde se testiranje i radi. Prijavljivanje počinje u novembru, a konačna odluka sa Harvarda stiže u martu.

Izvor: 24 sata
25/11/2013 01:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments