Kako odabrati alternativu za studiranje?

06/06/2016 13:21

Kako odabrati alternativu za studiranje?

Pripreme za prijemne ispite za upis na fakultete i visoke škole uveliko su počele, jer je do ovog važnoj događaja ostalo još oko tri nedelje.

Bez obzira na to koliko se dobro pripremili za prijemmi, uvek postoji mogućnost da, usled velike konkurencije i velike zainteresovanosti za taj smer – jednostavno ne upadnete na konačnu listu i ne uspete da upišete taj smer. Šta tada raditi?

Kako bez treme na prijemni ispit?

Kako biste izbegli situaciju u kojoj nemate spreman odgovor na pitanje – koja je vaša alternativa za upis – potrebno je na vreme razmišljati u ovom pravcu.

Kako odabrati alternativu za studiranje?

Naravno, alternativa kao drugi izbor nije nešto što se baš jako želeli da upišete i studirate, ali ni to ne mora biti loše – pogotovo ako je nešto slično prvom izboru.

Pokušajte unapred, pre nego što dođe do prijemnog ispita, odnosno u toku priprema, da za sebe izaberete alternativu – koja može biti i na istom fakultetu, ali i na nekom drugom.

Ovo ne znači da ste pesimisti i da ne verujete u svoj uspeh na prijemnom ispitu, nego jednostavno znači da želite da budete sigurni da dosadašnje znanje i uložen trud u školovanje neće propasti i da nećete izgubiti godinu u slučaju nepredviđene konkurencije za upis ili nekih drugih faktora na koje ne možete uticati i koje ne možete predvideti – a koje mogu da utiču na vaš upis na željeni fakultet.

Kriterijumi za odabir alternativnog studijskog programa

Isti fakultet – sličan smer

Najlakši način da pronađete alternativni studijski program, koji bi mogao da vam bude drugi izbor jeste da na istom fakultetu pogledate koji je studijski program najsličniji onom koji vas najviše interesuje.

Na primer – ukoliko vas interesuje književnost, pogledajte koji sve smerovi postoje koji se u fokusu bave književnošću (Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu ima tri smera: Srpska književnost i jezik; Srpska filologija – srpski jezik i književnost; Komparativna književnost sa teorijom književnosti; Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu: Srpski jezik i književnost; Srpska književnost i jezik i Srpska književnost i jezik sa komparatistikom).

* Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu ima princip prijave više smerova na listu želja, a u zavisnosti od konkurencije i broja bodova koje osvojite na prijemnom plus bodovi koje imate zahvaljujući uspehu u srednju školu – bićete upisani na jedan od smerova koje ste naveli na osnovu prijavljenog redosleda smerova (andragogija, arheologija, etnologija i atropologija, istorija umetnosti, klasične nauke, pedagogija, sociologija i filozofija).

Koji fakultet je najbolji izbor?

Sličan smer – različiti fakulteti

Postoji i ova mogućnost – da se na dva različita fakulteta (ili na različitim Univerzitetima po različitim programima) nalaze smerovi koji su u suštini veoma slični.

Na primer – ako vas interesuje informatika i programiranje, na Univerzitetu u Novom Sadu postoje smerovi koji se bave ovom oblasti, koji su veoma slični, a koji se nalaze na različitim fakultetima (Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka i na Prirodno-matematičkom fakultetu Informatika: Računarske nauke / Informacione tehnologije).

Prijemni ispit

Kada se pripremate za prijemni ispit – veoma je važno da se tom gradivu dovoljno posvetite kako biste ga savladali što bolje. Upravo zato je važno da kao alternativu odaberete smer koji na prijemnom ispitu ima gradivo isto ili slično onome što vi pripremate.

Na primer – ukoliko vas najviše interesuju društvene nauke i smatrate da biste to trebali i da studirate, pogledajte koji sve smerovi na jednom (ili više fakulteta) na prijemnom ispitu imaju isti (ili sličan) prijemni ispit i unapred isplanirajte svoj alternativni izbor – kako biste bili spremni ako dođe do toga.

(Na velikom broju fakulteta prijemni ispit se sastoji od polaganja testa opšte informisanosti – a za određene smerove – psihologija, pedagogija, sociologija is lično – potrebno je položiti test iz tog predmeta, dok je za mnoge prijemni ispit potpuno isti).

Isti je slučaj i sa fakultetima na kojima se izučavaju prirodne nauke – Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu kao gradivo na prijemnom imaju biologiju za skoro sve smerove.

Drugi upisni rok

Naravno, ako ne uspete da u prvom upisnom roku upišete fakultet, čak iako se pripremite za polaganje na više smerova, odnosno na više fakulteta – uvek postoji mogućnost da se upišete u drugom upisnom roku, koji se održava u septembru mesecu.

Potrebno je da pratite na kom fakultetu (od onih za koje ste zaiteresovani) posle prvog upisnog roka postoji još mesta za upis studenata u drugom roku, kao i šta je potrebno za upis, odnosno koje se gradivo nalazi na prijemnom ispitu.

06/06/2016 13:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments