Kako muzika utiče na učenje?

10/10/2022 15:29

Kako muzika utiče na učenje?

Zašto nam je lakše da naučimo pesmu i da je pevušimo, često i po ceo dan, ali ne i gradivo za ispit? 

Stručnjaci objašnjavaju da naš mozak pamti podsvesno, čak i kada mi to ne želimo i ne planiramo.

Učenje uz muziku

Možemo li ovaj princip da primenimo na pripremu ispita?

Kako ono funkcioniše?

Ponavljanje

Kada se neka pesma danima vrti na radio stanicima, velika je verovatnoća da ćete je često čuti, na putu do fakulteta, u kafiću, dok učite, u gradskom prevozu… Nije bitno o kojoj pesmi je reč, čak iako ne slušate tu vrstu muzike, vi ćete je zapamtiti i pevušiti.

S druge strane, dešava se i da čujete pesmu koja vam se mnogo dopala, ali kasnije, kada poželite sami da je pustite ne možete da se setite kako ide, niti kako se zove. Na isti način će funkcionisati i vaš mozak kada je reč o pripremi ispita, o učenju stranog jezika, hemije, sociologije…

Prvu pesmu ste sigurno zapamtili jer ste je čuli nebrojeno puta. Jasno je da ćete svaku informaciju zapamtiti ukoliko je ponovite dovoljan broj puta. Međutim, ukoliko ste auditivni tip (pamtite slušajući) iskoristite ovu prednost i isprobajte mali trik.

Snimite na diktafon ono što treba da naučite, pa puštajte snimak nekoliko dana, kako biste zapamtili informacije.

Pogledajte i: Muzika podstiče učenje – koji žanr je najbolji?

Povežite informacije

Pesme nas uglavnom podsećaju na osobe, na periode ili određene trenutke. Emocija urezuje reči pesme u memoriju. Isti princip može da se primeni i na učenje.

Dobro razmislite kako potrebne informacije možete povezati sa nekim drugim činjenicama koje će vam olakšati pamćenje. Takođe, pomaže i uvežbavanje ispita, odnosno zamislite da ste na ispitu i da izvlačite pitanje. Sistematskim odgovaranjem, probajte da razumete sve pre nego što krenete sa obnavljanjem.

Ljudi najlakše pamte ono što vide i čuju. Istraživanja su pokazala da verbalne asocijacije i vizuelne projekcije poboljšavaju našu sposobnost pamćenja podataka. Reč je o procesu koje se naziva dualno kodiranje.

Trikovi

Kako biste lakše zapamtili gradivo, podvlačite materijal za učenje različitim bojama. Pokušajte da osmislite priču vezanu za pojam ili definiciju – vizualizujte. Čitajte i ponavljajte gradivo naglas.

Služite se fotografijama, skicama, grafikonima, prezentacijom, svim što će vam olakšati učenje i učiniti da bolje zapamtite informacije.

10/10/2022 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments