Ispiti se prodaju kao na pijaci

31/10/2014 11:37

Ispiti se prodaju kao na pijaci

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu studenti kao obavezan predmet imaju anatomiju, a ukoliko ne mogu da ga polože, plaćaju kolegama sa Medicinskog fakulteta da polože ispit umesto njih.

Jedan student je izjavio da je čuo od kolega da je moguće polagati anatomiju umesto drugih, te da se te usluge dosta plaća. On je umesto jednog kolege polagao ispit iz anatomije za 200 evra. Kaže da je saznao da se polaganje jednog dela anatomije plaća 150-200 evra, a ukoliko su u pitanju oba dela, može se zaraditi do 300 evra.

Da bi im ovo pošlo za rukom, studenti koriste razne trikove. Obično student medicine prijavi da mu je nestao indeks i izvadi drugi koji koristi za polaganje tog ispita.

Studenti sa DIF-a kažu da ovaj vid prevare nije tako čest, a iako rizik od otkrivanja postoji, visoka ocena je primamljiva studentima. Ipak, iako primamljiv, ovaj vid prevare je dostupan samo studentima koji imaju puno novca.

Dekan Medicinskog fakulteta dr Nikola Grujić kaže da zna da se to ranije dešavalo, ali da trenutno nema informacije o ovom slučaju, te da ne postoje adekvatne kazne za studente koje uhvate u prevari.

Kao preventivna mera uvedeno je donošenje ličnih karti na ispit, kako bi se utvrdio identitet studenta.

Izvor: Blic

31/10/2014 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments