Upis na Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA

16/02/2016 12:56

Upis na Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za prijem kandidata u Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

U školsku 2016/2017. godinu u Vojnu akademiju upisaće se kandidati muškog i ženskog pola na sledeće studijske programe:

  • Menadžment u odbrani – 31 kadet (moduli: pešadija, oklopne jedinice, artiljerija i rečne jedinice)
  • Vojnoelektronsko inženjerstvo – 3 kadeta (moduli: telekomunikacije)
  • Vojnomašinsko inženjerstvo – 20 kadeta (moduli: motorna vouila, vazduhoplovi i vazduhoplovni motori i municija)
  • Protivvazduhoplovna odbrana – 11 kadeta (moduli: vazdušno osmatranje i javljanje i ARJ PVD)
  • Vojno vazduhoplovstvo – 9 kadeta (moduli: pilot aviona i pilot helikoptera)
  • Javne finansije – 6 kadeta
  • Logistika odbrane – 10 kadeta (moduli: opšta logistika, transport i održavanje)

Prve dve godine studija zajedničke su za sve, dok će se za određeni modul kadeti opredeljivati nakon završene druge godine studija.

U školsku 2016/2017. godinu na studije Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademiju upisaće se kandidati za Integrisane akademske studije medicine – ukupno 25 kadeta.

Prijave se podnose teritorijalnom organu Regionalnog centra Ministarstva odbrane na teritoriji stalnom mesta boravka kandidata.

Studije na Vojnoj akademiji imaju strukturu osnovnih akademskih studija prvog stepena u trajanju od četiri godine, što podrazumeva 240 ESPB i integrisanih akademskih studija za studijski program Vojno vazduhoplovstvo u trajanju od pet godina, što podrazumeva 300 ESPB.

Nakon završenih studija na Vojnoj akademiji kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje koje je propisano akreditovanim studijskim programima.

Studije na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu imaju strukturu integrisanih akademskih studija u trajanju od šest godina, odnosno 360 ESPB.

Nakon završetka školovanja kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje doktor medicini, kako je propisano akreditovanim studijskim programom.

Kadeti posle školovanja u Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda – službe.

Tokom školovanja kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije. Za vreme studiranja kadeti stanuju u internatu, a sve troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Konkurs za studiranje na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA otvoren je do 31. marta 2016. godine.

16/02/2016 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments