Novi Sad: Studentski protest zbog male manze

02/02/2017 11:12

Novi Sad: Studentski protest zbog male manze

Studentski protest “Šta će biti sa malom menzom?” održava se u četvrtak, 2. februara sa počekom u 13 časova, a skup je kod male menze u studentskom kampusu.

Protest su organizovali studenti Univerziteta u Novom Sadu, Studentski pokret Novi Sad, sa ciljem da se iskaže nezadovoljstvo novim planom za preuređivanje kampusa kojim se predviđa i rušenje jedne studentske menze.

Prema navodima Studentskog pokreta Novi Sad, zatvaranje studentskih menzi jasno pokazuje da “univerzitet sve više funkcioniše kao tržišno preduzeće koje se brine jedino za profit”.

“Tu studentske menze i druge institucije, koje su nekada služile sa unapređenje studentskog života, postaju preskupe za održavanje i bivaju ukinute. Ovo je samo logičan nastavak politike preduzetničkog univerziteta i komodifikacije visokog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta”, navodi se u pozivu na protest.

Na osnovu plana detaljne regulacije, predviđeno je i rušenje male manze na čijem bi mesto bila izgrađena zgrada Studentskog kulturnog centra.

“Zajedno sa školarinama, naplatom dodatnih troškova i ukidanjem menzi, postavlja se nepremostiva prepreka za sve one koji nemaju dovoljno novca da podmire troškove studiranja, koji postaju nesrazmerno veliki u odnosu na standard većine ljudi. Školovanje postaje isključivo privilegija imućnih, a univerzitet nije više mesto na kome se svima nudi šansa”, dodaje Studentski pokret Novi Sad.

Više detalja o protestu nalazi se OVDE.

02/02/2017 11:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments