Jubilej za studente mašinstva u Kragujevcu

27/11/2014 11:51

Jubilej za studente mašinstva u Kragujevcu

Kragujevačkim studentima mašinstva koji su se upisali 1964. godine, Fakultet inženjerskih nauka je za jubilej od pola veka simbolično uručio zlatne indekse.

Ta generacija mašinaca je školovana prvenstveno za potrebe “Zastave”, ali i drugih preduzeća metalskog kompleksa cele Jugoslavije.

Osim što su zajedno studirali, neki su odlučili da provedu i život zajedno – najbolja učenica kragujevačke gimnazije Miomira i njen suprug Slobodan Radović, pamte svoje studije po druženju, igrankama, sportskim takmičenjima i zajedničkom učenju.

Slobodan priznaje da je Miomira bila bolji student, tako da je u jednom trenutku bila odmakla, ali je on kasnije sustigao. Njegova supruga kaže da je on bolje znao statiku, te da je jednom prilikom pred ispit došao i rekao im da ništa ne znaju iz statike i da neće položiti. Onda su se uozbiljili, naučili i položili, priča Miomira.

Mašinski fakultet upisalo je 250 studenata, od toga sedam studentkinja. Nakon 50 godina, na dodeli zlatnih indeksa, tu se našlo njih pedesetak.

Nikola Bogdanovski iz Bitolja kaže kako je na fakultet došao pravo sa železničke stanice.

On je morao da radi sa ocem svake godine, od jula kad se završe ispiti, pa do avgusta kad počinje sledeći ispitni rok, inače ne bi imao novca da upiše sledeću godinu.

Njegov kolega Miljko Kokić kaže da se tada znalo – ko završi prvi ili drugi stepen, odmah dobija posao bilo gde u tadašnjoj Jugoslaviji, tako da je završiti fakultet bila čast.

Kao i tada, i danas mašinci lako nalaze posao. Upravo to je razlog što je ove godine mašinstvo upisalo više od 300 brucoša, najviše u protekle dve decenije.

Izvor: RTS

27/11/2014 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments