Naučite španski, nećete se pokajati

27/04/2015 13:50

Naučite španski, nećete se pokajati

Svako se rukovodi sopstvenim razlozima kada bira strani jezik koji će učiti. U svakom slučaju, najbolja stvar kod učenja stranih jezika nije cilj, već put kojim se stiže do cilja.

Ukoliko se budete opredelili za učenje španskog jezika, ne samo što ćete moći da komunicirate na novom stranom jeziku, već ćete moći da gledate na svet iz potpuno drugačije perspektive.

Narednih pet razloga bi trebalo da budu dovoljni da shvatite zašto je španski jezik dobar izbor.

Što više, to bolje

Ukoliko govorite španski, to znači da ste u mogućnosti da komunicirate sa ljudima širom sveta. Španski jezik ne samo da govori više od 450 miliona ljudi, već je to i geografski veoma rasprostranjen jezik. U 25 zemalja je prisutan kao službeni jezik. Osim toga, sa stanovišta nekoga ko uči španski, to je veoma popularan jezik za učenje. Svakog dana zajednica ljubitelja španskog dobije hiljade novih članova. Dakle, šta čekate?

Novi pogled na svet

Znanje španskog će vam otvoriti vrata drugačijeg sveta, onog u kome se mešaju različite kulture i arome, bez obzira na to da li se radi o španskoj književnosti, latino-američkim filmovima, egzotičnim ritmovima, kolumbijskoj kafi, argentinskom malbeku, španskom tapasu ili začinjenim meksičkim specijalitetima. Imaćete priliku da sve ovo doživite na jedinstven i temeljan način. Takođe, moći ćete da steknete nova dugoročna prijateljstva, koja će vam pomoći da iz prve ruke iskusite špansku tradiciju i životni stil. Ovim nadograđujete svoju kulturu, ali isto tako obogaćujete svoj život na jedan intenzivan i živopisan način.

Prečica do drugih romanskih jezika

Španski pripada grupi romanskih jezika i njegovi koreni sežu sve do starog latinskog jezika. Znanje španskog jezika će vam dati prednost onda kada budete počeli da izučavate neki drugi romanski jezik, kao što su italijanski, portugalski ili francuski. Ovi jezici imaju međusobnih sličnosti u pogledu rečenične strukture, gramatičkih promena, rečnika, pa i u pogledu roda imenica. Ukoliko je vaš cilj da postanete poliglota, neka španski bude vaš prvi korak i mnogo lakše ćete stići do cilja.

Poslovne prilike

Španija i zemlje Latinske Amerike pripadaju zemljama sa najbrže rastućim ekonomijama na svetu. Samim tim, one nude brojne mogućnosti svima onima koji žele da investiraju ili da rade u zemlji koja je govorno područje španskog jezika. Prema Svetskoj banci, ekonomije polovine zemalja Latinske Amerike se svrstavaju u red najpoželjnijih za poslovanje. Dakle, svima se smeše dobri izgledi. Sunce sija svima (bukvalno i figurativno), a ako znate španski, to znači da imate keca u rukavu. To će vam pomoći da izvučete ono najbolje iz svojih trenutnih i budućih poslovnih poduhvata.

Zdravlje i blagostanje

Prema nedavnim studijama, učenje novog stranog jezika poboljšava vaše umeće razmišljanja. Time se podstiče pamćenje, stiče se veština paralelnog obavljanja više različitih zadataka, a veština brzog i efikasnog rešavanja problema postaje izoštrena. Takođe, istraživanjem je potvrđeno da ljudi koji govore dva jezika mogu da razviju i drugu ličnost, onu koja odgovara novom jeziku i okruženju u kom se pojedinac nalazi. Zato, ukoliko želite da budete zanimljiviji u novom društvu, lakše da komunicirate, da se uklopite u društvo, španski jezik vam može pomoći time što če vam pružiti samopouzdanje.

Učenje španskog donosi brojne prednost, to je jasno. Nema razloga za odugovlačenje. Ostaje samo jedno pitanje – Jeste li spremni na izazov?

27/04/2015 13:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments