Kako poboljšati veštinu govora

11/09/2014 16:19

Kako poboljšati veštinu govora

Držanje govora ili odbrana seminarskog rada pred kolegama sa fakulteta može da predstavlja neprijatnost ako ste introvertni ili nesigurni. Međutim, uz malo vežbe možete da steknete samopouzdanje i promenite kako stvari stoje!

1. Pripremite se

Vežbajte svoj govor ispred ogledala, a za svaki slučaj ponesite beleške na papiru. Ipak je bolje pogledati šta treba sledeće da kažete, nego da stojite na podijumu i da vam se jezik sveže.

2. Duboko udahnite

Pre nego što počnete, duboko udahnite par puta. Tako ćete napuniti pluća vazduhom, a samim tim i biti smireniji.

3. Organizujte se

Organizujte svoje misli i stvorite mentalnu sliku u glavi o tome šta ide posle čega. To je dobro uraditi za slučaj da se zbunite i ne budete znali šta sledeće da kažete. Možete i kod kuće da iscrtate faze govora i tako zapamtite redosled.

govor

4. Počnite govor tezom

Započnite svoj govor tezom koju ste prethodno pripremili i dajte kratak pregled primera i dokaza koje ste koristili da dođete do te teze. Ponekad nije loše ni ubaciti malo humora. Budite kreativni!

5. Primeri

U mislima prikažite sebi primere jedan po jedan i tim redom ih i ispričajte. Slobodno dodajte još primera usput ako vam padnu na pamet, ili dodajte neke detalje da bi prezentacija delovala ličnije. Malo se krećite, ali ne previše, gledajte publiku u oči i nemojte se fokusirati samo na jednu osobu. Koristite govor tela i gestikulacija da biste održali pažnju publike.

6. Zabavite se

Gledajte na držanje govora kao zabavnu aktivnost gde možete da porazgovarate sa publikom, našalite se, i prenesete svoje ideje drugima. Na kraju govora obavezno pitajte da li ima pitanja i budite spremni da odgovorite na njih.

11/09/2014 16:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Admin
9 godine ranije

Korisni saveti… Primenljivi