Studenti iz Novog Sada najviše idu na razmene

07/10/2014 14:35

Studenti iz Novog Sada najviše idu na razmene

Prosečno oko 130 studenata godišnje sa Univerziteta u Novom Sadu ode na razmenu u neku zemlju u Evropi. Studentske razmene postaju sve popularnije svake godine, a konkurencija se istovremeno povećava.

Studenti sa Univerziteta u Novom Sadu pokazuju sve veću zainteresovanost za studiranje u inostranstvu, čemu mogu posvedočiti statistike svih programa za razmenu. Osim toga, studenti iz Srbije su među prvima po broju prijavljenih za ramenu, pa tako broj prijavljenih studenata za program razmene JoinEU-See iznosi preko 460 studenata, a u Basileus programu više od 300, od toga oko 180 studenata iz Novog Sada.

Studiranje u inostranstvu studentima predstavlja priliku da putuju u inostranstvo, upoznaju nove kulture, iskuse drugačije načine studiranja i upoznaju druge običaje i ljude iz celog sveta. Novosadski predstavnik Erasmus organizacije Katarina Vaščić smatra da broj prijava raste svake godine i da se naši studenti dobro snalaze na razmeni.

“Neretko se dešava da partnerski Univerziteti iz Evrope pohvaljuju baš naše studente kao najbolje i najaktivnije, što je velika čast. Međutim, ono što je problem jeste nepostojanje svesti studenata o mnogobrojnim programima putovanja – što je normalno, ako uzmemo u obzir izolovanost naše zemlje od ostalih evropskih zemalja u poslednjih dvadesetak godina. Zbog toga ESN Novi Sad, zajedno sa Kancelarijom za međunarodnu saradnju UNS, aktivno radi na informisanju studenata o ovim temama”, rekla je za 021.rs Vaščićeva.

U Novom Sadu se do 10. oktobra održava “Welcome week” povodom početka razmena. To je nedelja dobrodošlice za studente iz inostranstva koji su tu na razmeni. Organizovano je dosta kulturnih i zabavnih događaja kako bi se srpska kultura što bolje predstavila stranim studentima. Volonteri će spremati i “srpsku večeru”, a ovo je jedan od najposećenijih događaja koje ESN organizuje.

Studenti kod nas

Studenti su došli iz ranih zemalja: Slovenija, Portugal, Španija, Grčka, i već su stekli neke utiske.

Dimitris iz Soluna je rekao da mu se Novi Sad veoma svideo Novi Sad, kao i da je već bio u Srbiji i da su mu se svideli i ljudi i grad. Došao je na Univerzitet u Novom Sadu jer on jedini sarađuje sa njegovim. Kaže da mu je jedini problem bilo to što nije mogao da nađe stan desetak dana, ali sve ostalo je bilo besprekorno. On je student turizma i nada se da će moći da pruži najbolju uslugu ljudima iz Srbije koji dolaze u Grčku na letovanje.

Avelino je student iz Španije koji je takođe pun pozitivnih utisaka. Pre ovoga nikad nije bio u našim krajevima, i oduševio se prvo kada je video koliko je sve jeftino. Jedan od njegovih ciljeva je da nauči srpski jezik, poboljša engleski, a i da upozna Srbiju i susednje zemlje.

Katarina Vaščić izjavila je da studenti treba još da se upoznaju sa profesorima i načinom rada na fakultetu, a da je sve drugo rešeno.

Šta je ESN?

ESN (Erasmus Student Network) je najveća studentska asocijacija u Evropi. Osnovana je 1989. godine, a zakonski registrovana 1990. godine. Prisutna je u više od 430 obrazovnih institucija u 37 zemalja, i non-stop se razvija i širi. ESN Novi Sad zvanično postoji od 2007. godine, a radi na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

07/10/2014 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments