Novosadski student osmislio optički navođen automobil

24/10/2014 10:27

Novosadski student osmislio optički navođen automobil

Stefan Vukanović, mladi istraživač i student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, smera Računarstvo i informatika, nedavno je osvojio zlatnu medalju na Tesla festu u Novom Sadu za svoj maturski rad u ETŠ “Mihajlo Pupin”. Stefanu je nagradu doneo optički navođen automobil.

Osim Stefana, i Đorđe Vujić i Nikola Garabandić, njegove kolege sa fakulteta i drugari iz ETŠ, osvojili su srebrne medalje na Tesla festu inovacija, a sva tri učenika su prekjuče bila i u školi gde su učenicima objasnili svoje radove detaljnije.

Stefan kaže da mu je trebalo sedam meseci da završi svoj rad zato što je radio u programskom jeziku koji nije znao – pa je morao duplo više da uči.

Stefan sa svojom medaljom. Foto: R. Getel

Stefan sa svojom medaljom. Foto: R. Getel

Koncept njegovog optički navođenog automobila podrazumeva postojanje fotosenzora na prednjem delu koji prepoznaju iscrtane linije na putu. To znači da bi taj auto mogao sam da se kreće, bez potrebe za vozačem, samo prateći belu liniju na sredini puta.

On kaže da nije očekivao nikakvu nagradu za svoj maturski rad, već samo diplomu srednje škole, a u budućnosti, kaže, želi da se posveti pravljenju igrica i da nastavi sa programiranjem.

Nikola Garabandić je brucoš na smeru Softversko inženjerstvo, a kaže da je nagrada koju je osvojio dokaz da se učenje isplati. On kaže da su uspeli da pokažu da se znanje koje su u školi stekli može da se primeni i u praksi. On je srebrnu medalju dobio za rad “Model LED reklamnog semafora”, a ciljevi za budućnost su mu da završi fakultet na vreme i da se bavi programiranjem.

Đorđe Vujić je student mehatronike, a osvojio je srebrnu medalju. On je rekao da su njihovi maturski radovi morali da ispune još jedan uslov – da budu korisni i budućim generacijama učenika, te da na njima mogu da uče i praktično.

Izvor: 24 sata

24/10/2014 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments