ZAPITAJMO SE: 73% anketiranih želi da napusti Srbiju po završetku studija

14/03/2014 20:29

ZAPITAJMO SE: 73% anketiranih želi da napusti Srbiju po završetku studija

U proteklih 3 meseca anketirali smo mlade ljude, buduće i sadašnje studente pitanjem koje se veoma često postavlja a to je žele li da napuste Srbiju po završetku studija?

Nažalost, rezultati istraživanja su poražavajući, barem za nas i našu zemlju. Od 1.006 anketiranih osoba, 73% želi da ode iz Srbije, a od ostalih 27% većina će pokušati da nađe posao u Srbiji, što ne znači da neće napustiti zemlju ako se ne zaposle. Samo mali deo anketiranih ne želi da ode odavde.

Studiranje, jaka volja i trud da se završi školovanje i nakon diplomiranja pronađe dobar posao u struci, deluje kao nemoguća misija.

Mlade ljude posle završetka fakulteta u većini slučajeva čeka posao, u outletu ili butiku, a čak vam i za te poslove treba veza!

Razgovarali smo sa nekoliko diplomaca i pitali ih da li su se uspeli zaposliti po završetku studija:

  • Ana, diplomac Filozofskog fakulteta je izjavila:

Završila sam srpski jezik i književnost, oduvek sam želela da budem učiteljica ili nastavnica. Diplomirala sam 2007. godine, srećna po završetku fakulteta krenula sam po školama da apliciram za posao. Nažalost, nisam uspela da dobijem posao prvih par godina, tek nakon 3 godine od prvog apliciranja, uspela sam da se zaposlim u jednoj osnovnoj školi. Rečeno mi je da prvo moram da menjam odsutnu nastavnicu jer je na trudničkom, i da ću nakon 3-6 meseci verovatno dobiti posao za stalno. Dobila sam, ali ne posao nego otkaz nedugo pre njenog povratka. Sada radim u butiku.

  • Milica, koja je završila Ekonomski fakultet kaže:

Diplomirala sam na ekonomskom fakultetu. Bezuspešno pokušavam da pronađem posao, odavno sam shvatila da u struci ne mogu da se zaposlim pa sam krenula da apliciram za manje plaćena radna mesta. Ne mogu ni u prodavnici da se zaposlim. Trebalo bi na leto da odem u Austriju da radim, tamo barem ima posla.

pasosi

Radno iskustvo

Za većinu pozicija na koje ljudi konkurišu traže radno iskustvo. Kako poslodavci očekuju od mladih ljudi, koji su dali sve od sebe da završe fakultete sa dobrim prosekom, nekad i po ceo dan učili, da steknu radno iskustvo?

Sramna je činjenica da su neki od anketiranih morali da kriju svoje fakultetsko obrazovanje i da ga ne prijave, kako bi mogli da rade u određenim buticima.

Nažalost, naša zemlja koja se bori za napredak, gubi ono što je možda i najvrednije, vredne i talentovane ljude. Ostaje samo nada da će se ovaj sistem nekada promeniti na bolje, i da mladi požele da ostanu i uživaju u našoj zemlji.

Rezultati ankete:

anketa

14/03/2014 20:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments