Studiranje u inostranstvu: Stipendija pokriva sve troškove

02/10/2014 16:05

Studiranje u inostranstvu: Stipendija pokriva sve troškove

Na Univerzitetu u Novom Sadu studenti se mogu prijaviti za studiranje van zemlje na tridesetak evropskih univerziteta uz stipendiju od 1.000 evra mesečno, a sve to u sklopu Erasmus Mundus mreža.

Erasmus Mundus program čine tri mreže, i to “Sunbeam”, “Sigma Agile”, i “Euroweb +”, i one će uskoro rapisati konkurse za studiranje u inostranstvu u trajanju od jednog, dva semestra, ili celokupnog studiranja. Razmena postoji na svim nivoima, pa se tako mogu prijaviti studenti sa osnovnih, master, doktorskih i postdoktorskih studija.

Ivana Vujkov, iz kancelarije za međunarodnu saradnju UNS-a, kaže da stipendija iznosi 1.000 evra i da je ona dovoljna da pokrije sve troškove studenata – smeštaj, hranu i džeparac, a plaćeni su i putni troškovi i zdravstveno osiguranje.

Ipak, da bi otišli u inostranstvo da studiraju, studenti moraju sami da, uz pomoć profesora, prouče i utvrde koje predmete će slušati, a da im budu priznati kad se vrate na osnovu “ugovora o učenju”.

Da bi se prijavili, studenti treba da imaju dva pisma preporuke, biografiju u EU formatu, motivaciono pismo, transkript ocena, fotokopiju pasoša, onlajn prijavu i dokaz o poznavanju engleskog jezika. Za jednosemestralno ili dvosemestralno studiranje je dovoljan dokaz i položen ispit iz engleskog, dok je za kompletne studije potreban položen TOEFL ispit. Takođe, sve zvanične dokumente treba odneti sudskom tumaču da ih prevede.

Studenti koji su učestvovali u programu kažu da prosek ocena nije presudan, a da se cene i radno iskustvo, volontiranje, i vannastavne aktivnosti. Oni kažu da je najbolje prijaviti se na više fakulteta, pa otići na onaj na koji vas prime, ili na onaj koji vam se najviše svidi.

Pogledajte promotivni video sa stranice Univerziteta u Novom Sadu:

Izvor: 24sata

02/10/2014 16:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments