Studenti za izmenu Zakona o visokom obrazovanju

28/04/2015 10:08

Studenti za izmenu Zakona o visokom obrazovanju

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), u saradnju sa studentskim parlamentom svih univerzitta Srbije, pokrenula je kampanju pod nazivom “Potpiši za 10” koja za cilj ima da pokrene rešavanje problema na fakultetima izmenom Zakona o visokom obrazovanju.

Peticija će biti sprovedena na univerzitetima u Srbiji gde će svi studenti imati prilikud a potpišu i podrže inicijativu da se novi Zakon o visokom obrazovanju završi što pre. Potpisivanje peticije trajaće 10 dana, a započeta je u ponedeljak, 27. aprila.

Zahtevi koje studenti imaju, kada je reč o promeni Zakona, jeste da uslov za budžetski status i dalje bude 48 bodova, da se studentima na svim nivoima studija ude obezbeđen apsolventski staž najduže godinu dana po isteku redovnog roka, da se broj ispitnih rokova ne određuje Zakonom, nego da o tome odlučuju fakulteti i univerziteti.

Predsednik SKONUS-a Milan Petković, kaže da se studenti zalažu i za to da se uvedu integrisane studije na učiteljskim i nastavničkim fakultetima od pet godina, s obzirom na to da se u školi ne može raditi samo sa osnovnim studijama, nego je neophodan i master. Petković dodaje i da je Ministarstvo prosvete na ovu ideju odgovorilo da je to nemoguće.

Studenti se zalažu i za donošenje zakona o studentskom organizovanju i nacionalnom okviru kvalifikacija, kao i da se šifrarnik zanimanja uskladi sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Akedemci smatraju i da bi trebalo da fakulteti, po zakonu, moraju da definišu i opravdaju visine školarina, kao i da se odredi maksimalna cena troškova studija. Materijalno ugroženi studenti, prema mišljenju svih akademaca, trebalo bi da jednom u školovanju dobiju mogućnost da ne plate troškove studiranja za tu godinu.

10 zahteva studenata:

  • Da fakulteti sami određuju broj ispitnih rokova
  • Da granica za budžet ostane 48 bodova
  • Da i dalje postoji apsolventski staž
  • Da se odredi maksimalna cena školarine
  • Da se uvede sistem integrisanih petogodišnjih studija za nastavnička zanimanja
  • Da se pronađe dugoročno rešenje za studentsko opterećenje
  • Da studentski predstavnici učestvuju u izradi novog zakona o visokom obrazovanju
  • Da se počne rad na zakonu o studentskom organizovanju
  • Da se donese nacionalni okvir kvalifikacija
  • Da se pomogne najugroženijim studentima
28/04/2015 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments