Mensa testiranje u novembru u Novom Sadu, Beogradu i Subotici

02/11/2017 16:24

Mensa testiranje u novembru u Novom Sadu, Beogradu i Subotici

Mensa Srbije organizuje novembarsko testiranje za nove članove i to u Novom Sadu, Beogradu i Subotici.

U Novom Sadu, testiranje će se obaviti 5.11, na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za fiziku, u amfiteatar A1. Prva grupa biće testirana u 12h, a druga u 13:30h.

Zatim, Mensa Srbije odlazi u Suboticu 18.11., a još uvek nije naznačeno gde će se tetsiranje obaviti. Sledećeg dana, 19. novembra, testiranje se organizuje u Beogradu, na Mašinskom fakultetu. Tačna satnica biće naknadno objavljena.

Kako izgleda Mensin test?

Mensino testiranje u našoj zemlji predviđa vreme rešavanja od 40 minuta. Pre samog zadavanja testa voditelj testiranja će uputiti kandidate u to kako se test rešava i proći će primere testa zajedno sa kandidatima uz detaljno objašnjenje svakog primera. U tom periodu kandidati će moći glasno da postavljaju pitanja oko principa i forme rešavanja zadataka. Tokom zvaničnog testiranja takva pitanja se ne mogu postavljati.

Ukupno ima 36 zadataka. Svi problem-zadaci se sastoje od 3×3 matrice jednostavnih geometrijskih figura, od kojih je poslednje polje (u donjem desnom uglu) prazno. Cilj je pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi kompletiralo logiku matrice, time što se umesto praznog polja bira jedno od 8 ponuđenih odgovora (1-8).

Kod jednostavnijih problem-zadataka samo jedan parametar igra ulogu (npr.forma figure), kod složenijih dva (npr.forma i osenčenost) ili tri (npr.forma,osenčenost i broj). Test je konstruisan tako da je prisutna rastuća kompleksnost problema, od jednostavnijih ka složenijim.

Prema Mensinim kriterijumima, svaki zadatak nosi podjednak broj poena bez obzira na težinu. Tačan odgovor se iskazuje upisivanjem jednog od 8 ponuđenih odgovora. Nema negativnih poena.

Mensini kriterijumi

Mensin kriterijum za članstvo je postignuće na testu koje odgovara postignuću koje postiže 2% populacije (ili manje od 2%). Primenjuje se neverbalni test čija uspešnost rešavanja ne zavisi od stepena obrazovanja. Test je visoko zasićen “g-faktorom” tj.faktorom opšte inteligencije.

Donja starosna granica za izlazak na test iznosi 17 godina. Na Mensin test se može izlaziti najviše 3 puta, sa minimalnim razmakom od godinu dana između testiranja. Jednom postignut rezultat kojim se kandidat kvalifikuje za članstvo u Mensi važi zauvek.

Izvor: www.mensa.rs

02/11/2017 16:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments